Σοβαρές αντιφάσεις στην αγορά εργασίας

Γράφει ο Γιάννης Μαρίνος

Φαίνεται οξύμωρο το ότι ενώ η ανεργία στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υψηλή και κυμαίνεται γύρω στο 10%, ταυτόχρονα υπάρχουν 200.000 κενές θέσεις εργασίας, που δύσκολα έως μάταια αναζητούν να καλυφθούν από τους αναγκαίους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία οι κενές θέσεις εργασίας στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα ανέρχονται σε περίπου 48.000. Αν προστεθούν και οι 120.000 κενές θέσεις εργασίας στον τομέα της γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας, τότε οι κενές θέσεις προσεγγίζουν τις 170.000.

Πέρα από τα προβλήματα που γεννά η έλλειψη εργατικού δυναμικού και ιδιαίτερα εξειδικευμένης εργασίας, είναι υψηλό το κόστος και για το Δημόσιο. Το πραγματικό κόστος για κάθε κενή θέση εργασίας που μένει ακάλυπτη εκτιμάται στα 7.500 ευρώ ετησίως. Περίπου 5.400 ευρώ είναι οι απώλειες σε ασφαλιστικές εισφορές, ενώ τα υπόλοιπα είναι χαμένα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος και έμμεσους φόρους.

Σε μία οικονομία που υποτίθεται ότι αγωνίζεται να αναπτυχθεί και να πλησιάσει τις πιο προηγμένες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το να παρεμποδίζεται αυτό από έλλειψη του κατάλληλου εργατικού δυναμικού συνιστά μείζον πρόβλημα, που καλείται να αντιμετωπιστεί, ει δυνατόν αμέσως, από την κυβέρνηση και τους παραγωγικούς φορείς.

Ιδιαίτερα δυσχερής έως ανυπέρβλητη είναι η κάλυψη με εργατικό δυναμικό του τομέα της γεωργίας όπου ο μικρός κατά κανόνα κλήρος συνεπάγεται υψηλό κόστος, χαμηλή παραγωγή και επομένως μικρό εισόδημα για τους αγρότες, οι οποίοι μάταια εξεγείρονται και κάνουν μπλόκα στις εθνικές οδούς. Είναι αλήθεια ότι η πολιτεία δεν παραμένει αδιάφορη. Προσπαθεί να καλύπτει το κενό σε θέσεις εργασίας στον γεωργικό τομέα με 150.000 μετακλητούς εργαζόμενους, οι οποίοι προέρχονται από τρίτες χώρες και εργάζονται στην Ελλάδα με βάση διακρατικές συμφωνίες με χώρες όπως οι Αλβανία, Πακιστάν, Αίγυπτος, Μπανγκλαντές.

Διαρκώς εντονότερο είναι το πρόβλημα και γενικότερο καθώς οι κενές θέσεις εργασίας συνεχώς αυξάνονται, ιδιαίτερα για εξειδικευμένο προσωπικό. Σύμφωνα με έρευνα των «Νέων» (11/1), από τα περίπου 170.000 κενά στην αγορά εργασίας περί τις 20.000 αντιπροσωπεύουν θέσεις μέτριας και υψηλής εξειδίκευσης, 3.000 είναι τα κενά σε επιστημονικές και τεχνικές θέσεις, ενώ τα κενά σε επαγγέλματα σχετικά με την πληροφορική υπολογίζονται σε περισσότερες από 1.000.

Δυστυχώς η δυσκολία εξεύρεσης εξειδικευμένης εργασίας συνεχώς επιδεινώνεται, καθώς σχεδόν 680.000 νέοι μας, κυρίως υψηλής εξειδίκευσης, έφυγαν από την Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια. Είναι αλήθεια ότι κάποιοι από αυτούς επιστρέφουν κυρίως για θέσεις σε ξένες επιχειρήσεις με σχετικά ικανοποιητικές αμοιβές. Ομως πάνω από 300.000 παραμένουν στο εξωτερικό παρά τα κενά που παρατηρούνται στην Ελλάδα λόγω διαφοράς στις αποδοχές τους. Στην Ελλάδα το 56% έχει αποδοχές έως 1.500 ευρώ, το 27% λαμβάνει από 1.501 έως 3.000 ευρώ και μόνο το 17% από 3.001 και πάνω, όταν στο εξωτερικό οι 3.000 ευρώ μισθός είναι σχεδόν ο κανόνας.

Ας υπογραμμισθεί ότι η απουσία εξειδικευμένης εργασίας που απευθύνεται προς τις διεθνείς απαιτήσεις οφείλεται συν τοις άλλοις στην ανεπάρκεια της ανώτατης εκπαίδευσης να προσαρμόζεται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και στον μεγάλο αριθμό πτυχιούχων των θεωρητικών επιστημών που δεν έχουν μέλλον.

Πηγή: tovima.gr

Back to top button
Our site uses cookies to improve your browsing experience and provide you with personalized content. By continuing to use our site, you agree to our cookie policy.