Γράφει ο Γιάννης Τριάντης
Ιδού το δελτίο τρόμου: Μεγάλες καθυστερήσεις στον Κηφισό και την Αττική Οδό, πυκνή κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, δυσκολίες στην κίνηση λόγω αυθαίρετου πάρκινγκ στα πεζοδρόμια από γιωταχήδες και τουριστικά λεωφορεία.
Πάμε και στα υπόλοιπα: Εφιαλτική ηχορύπανση, πόλη-καμίνι με τις ζέστες, πεζοδρόμια άθλια και απάνθρωπα-κι όχι μονάχα για τους ΑΜΕΑ- , οι περισσότεροι δρόμοι σε κακή κατάσταση, περιοχές και σημεία σκουπιδοβριθή, πλατείες λίγες, (πλακοστρωμένες χωρίς μια στάλα χώμα, οι περισσότερες), συντριβάνια ελάχιστα, αποχετευτικό δίκτυο προβληματικό και πράσινο ανεπαρκές για το μέγεθος και τις απαιτήσεις της πόλης.
Ο αυτονόητος και αναπόφευκτος σαρκασμός θα μπορούσε να πει, αρχίζοντας από το Κυκλοφοριακό: Μα δεν είχε λυθεί με το Μετρό, την Αττική Οδό και τις υπόγειες οδικές διαβάσεις σε δρόμους της Αθήνας, όπως έλεγαν πανηγυρίζοντας τα μίντια;
Μα τόσα πάρκινγκ έχουν κατασκευαστεί. Και με τους νέους κανονισμούς, κάθε νέα πολυκατοικία πρέπει να διαθέτει χώρους στάθμευσης για τα οχήματα των ενοίκων. Γιατί η κατάσταση στους οδικούς άξονες-μετά από την πρόσκαιρη βελτίωση- , αλλά και το θέμα της στάθμευσης υποτροπιάζουν και βαίνουν συνεχώς επί τα χείρω;
Μα τι συμβαίνει τέλος πάντων και παρουσιάζει την εικόνα αυτή η Αθήνα; Ευθύνονται οι κατά καιρούς Δήμαρχοι σε συνάρτηση με την ακηδία των εκάστοτε κυβερνώντων ή μήπως φταίει «το ζαβό το ριζικό μας»;
Εν πάση περιπτώσει, μπορεί να γίνει κάτι; Τα έργα που προγραμματίζονται θα διώξουν επιτέλους τον εφιάλτη της κίνησης; Οι δενδροφυτεύσεις που υπόσχεται ο νέος Δήμαρχος θα μετατρέψουν σε όαση το καμίνι; Θα δοθεί τέλος στα φρικώδη πεζοδρόμια; Θα βελτιωθούν στοιχειωδώς οι δρόμοι που σκάβονται συνεχώς από διάφορες Υπηρεσίες και αφήνονται στο έλεος του Θεού;
Δυστυχώς η κατάσταση είναι ανίατη. Κάποιες βελτιώσεις είναι εφικτές, αλλά τα μείζονα προβλήματα δεν λύνονται γιατί η Αθήνα πάσχει δομικά: Από τότε που συνέρρευσαν στο Λεκανοπέδιο οι κυνηγημένοι και σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας εγκαταστάθηκε σε αυτό, η πόλη παραδόθηκε στη μοίρα των κατεστραμμένων:
Ανεξέλεγκτη αντιπαροχή που δημιούργησε φτηνοκατασκευές χωρίς μόνωση και χώρους στάθμευσης. Αστικός ιστός δίχως κανονικά πεζοδρόμια και πεζόδρομους, κανένα σοβαρό σχέδιο για πάρκα, πράσινο και πλατείες, και ,βέβαια, τσιμέντο ακόμη και στα πλευρά της Ακρόπολης!
Ο,τι θετικό υπήρχε( π.χ. Εθνικός Κήπος, αλσύλια κλπ) ελάχιστα ενισχύθηκε. Το ίδιο συνέβη με τους χώρους στάθμευσης στις νεόδμητες οικοδομές και τους πεζόδρομους: Θετική εξέλιξη μέσα στα χρόνια αλλά σχεδόν αμελητέα μπροστά στις ανάγκες της πρωτεύουσας, τη στιγμή που οι περισσότερες οικογένειες τώρα διαθέτουν αυτοκίνητα περισσότερα του ενός.
Αν υποθέσουμε ότι κάποιες περαιτέρω βελτιώσεις είναι δυνατές(περισσότερο πράσινο, καλύτεροι δρόμοι, ανεκτό αποχετευτικό, κι άλλες πλατείες κλπ), το καρκίνωμα της Αθήνας, το Κυκλοφοριακό, δεν πρόκειται ποτέ να θεραπευτεί.
Είναι τόσο δυναστική η παρουσία των αυτοκινήτων, που δεν αφορά μονάχα την αφόρητη κίνηση με τις καθυστερήσεις και τα λοιπά. Πολύ σύντομα, με τον ρυθμό αύξησης των αυτοκινήτων, οι κάτοικοι της Αθήνας και των μεγάλων συνοικιών ΔΕΝ θα έχουν που να παρκάρουν τα οχήματά τους! Ήδη υπάρχει πρόβλημα σε γειτονιές όπως το Ζωγράφου, το Παγκράτι, η Κυψέλη κ.α.
Ναι, κάποιες ανάσες θα υπάρξουν με τις επεκτάσεις του Μετρό, την πιθανή σήραγγα στον Υμηττό, την μεγάλη παράκαμψη που σχεδιάζεται(Οινόφυτα-Ελευσίνα) και άλλα παρεμφερή έργα. Όμως οι ανάσες θα είναι πρόσκαιρες. Σε λίγα χρόνια ,τα νέα έργα θα έχουν εν πολλοίς την τύχη της Αττικής Οδού και των κατά καιρούς διευθετήσεων στο οδικό δίκτυο( ανισόπεδες, βύθιση τμημάτων, παραλιακή κλπ).
Η Αθήνα δεν σώζεται. Μονάχα αν γκρεμιστεί η μισή, αν αλλάξει πρωτεύουσα η χώρα, αν ξαναβγούν στην επιφάνεια τα φιμωμένα ποτάμια της Αττικής και φύγει για την επαρχία ικανό μέρος του πληθυσμού της θα γίνει βιώσιμη.
Ανέφικτα όλα αυτά; Μα φυσικά. Γι αυτό η πόλη της Προμάχου Αθηνάς θα βράζει ανυπεράσπιστη στο ζουμί της, αβίωτη και εχθρική. Μια πόλη που θα ζει έγκλειστη στην πολύβουη φυλακή της.
ΥΓ: Κάτι φωστήρες προτείνουν ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας να περιλάβει ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία το επιτρεπτό όριο ταχύτητος στις πόλεις να είναι τα 30 χιλιόμετρα την ώρα! Έτσι – λένε οι ειδήμονες αυτοί επικαλούμενοι έρευνες και στατιστικές – θα αποφεύγονται οι θανάσιμοι τραυματισμοί των πεζών αν τους χτυπήσει αυτοκίνητο. Ειλικρινά, τώρα. Χρειάζεται σχόλιο για τη ρύθμιση αυτή; Νομίζω ότι παρέλκει. Για λόγους στοιχειώδους σοβαρότητος.
Πηγή: news247.gr