Γράφει η Στέλλα Πριόβολου
Διάβασα πρόσφατα σε άρθρο της καθηγήτριας κυρίας Χριστίνας Κουλούρη, πρυτάνεως του Παντείου Πανεπιστημίου, το ιστορικό του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που είναι στην εξουσία 13 χρόνια και, ενώ έχει διαφθείρει μεγάλο τμήμα της σερβικής κοινωνίας, παραμένει ανενόχλητος απέναντι σε μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση και μια συνεχώς αυξανόμενη αποχή των Σέρβων από τις εκλογές. Το φαινόμενο, δυστυχώς, δεν μας εκπλήσσει, καθώς το πρόβλημα έλλειψης ισχυρής αντιπολίτευσης και η απώλεια εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα κόμματα συμβαίνουν και στη χώρα μας.
Το σύνθημα που έχουν επιλέξει οι κυβερνώντες αυτές τις χώρες είναι η αξία της σταθερότητας μιας κυβέρνησης με οποιοδήποτε κόστος, και το δυσάρεστο είναι ότι το σύνθημα αυτό ενστερνίζεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ετσι αδιαφορεί και αυτή για όσες παρεκτροπές του κράτους δικαίου συμβαίνουν στις χώρες της, ιδιαίτερα μάλιστα για όσα συμβαίνουν στην Σερβία, που είναι πιθανόν υποψήφια για μέλος της.
Τα οικονομικά συμφέροντα έχουν πάντα τον πρώτο λόγο. Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η ενωμένη Ευρώπη, όχι μόνον δεν είναι στην ουσία ενωμένη, αλλά και ότι οι πολιτισμικές αξίες που γεννήθηκαν στην Ευρώπη μοιάζουν να ασφυκτιούν στο περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης. Είναι γνωστό ότι η ΕΕ είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος της Σερβίας, με την Γερμανία να φροντίζει τη σχέση της με την Σερβία για χάρη της αυτοκινητοβιομηχανίας της και τη Γαλλία για την πώληση των Rafale της.
Το φαινόμενο, όμως, κυβέρνησης αυταρχικής με ανυπαρξία αντιπολίτευσης, είναι φαινόμενο επικίνδυνο, και η ευθύνη δεν βαρύνει μόνο το κυβερνών κόμμα, αλλά και τα αντιπολιτευόμενα. Η ανάληψη, δυστυχώς, της ευθύνης για εμάς τους Ελληνες είναι έργο δύσκολο και, όπως και ιστορικά αποδεικνύεται, ακατόρθωτο. Πρόσφατο κραυγαλέο παράδειγμα το έγκλημα των Τεμπών με τις άπειρες πραγματογνωμοσύνες, που δυσχεραίνουν και καθυστερούν το έργο της Δικαιοσύνης, και το θέμα της βίας στα πανεπιστήμια, που η λύση του σέρνεται χρόνια από κυβέρνηση σε κυβέρνηση…
Οι λαοί δεν αντέχουν πια τον εξελισσόμενο στις χώρες αντιδημοκρατικό χαρακτήρα των κυβερνώντων. Ο κίνδυνος για συγκρούσεις με απρόβλεπτες συνέπειες είναι μεγάλος. Θα το αντιληφθούν, άραγε, όσο υπάρχει η ανοχή των πολιτών;
Η κυρία Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια, πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, έφορος Σχολών Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.
Πηγή: tovima.gr