Εκλογές χωρίς Μητσοτάκη: Ευφάνταστο σενάριο ή ρεαλιστικό ενδεχόμενο;

Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς

Στη δημοσιογραφική πιάτσα λέμε, διαχρονικά, ότι, όταν δεν έχουμε θέμα, το ρίχνουμε στη σεναριολογία, με πιο προσφιλές αντικείμενο τις εκλογές, πρόωρες ή μη.

Δόξα τω θεώ (της επικαιρότητας) τέτοιο πρόβλημα δεν αντιμετωπίζουμε. Η σημερινή κυβέρνηση παράγει άφθονη ύλη και δεν χρειάζεται να σεναριολογούμε. Όμως, προκαλεί εντύπωση ότι εσχάτως ξανάρχισε η συζήτηση τόσο για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών όσο και για το να μην είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικεφαλής της ΝΔ. Και η συζήτηση αυτή δεν προέρχεται από αντιπάλους του σημερινού πρωθυπουργού.

Η σεναριολογία καταγράφεται και σε φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, επομένως πηγή είναι το κυβερνών κόμμα, είτε από υποστηρικτές του κ. Μητσοτάκη είτε από εσωκομματικούς αντιπάλους του.

Η συζήτηση έχει δύο διαστάσεις:

Πρώτον, αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές, επειδή η κυβέρνηση υφίσταται συνεχή φθορά και απομακρύνεται διαρκώς η πιθανότητα η ΝΔ να έχει ξανά αυτοδυναμία. Η πείρα δείχνει ότι όταν οι κυβερνήσεις δεν πάνε καλά, οι πρωθυπουργοί όχι μόνο δεν κάνουν πρόωρες εκλογές, αλλά συνήθως εξαντλούν τα χρονικά όρια της θητείας τους.

Πρώτο συμπέρασμα: η κυβέρνηση δεν πάει καλά, η ΝΔ είναι μακριά από το ποσοστό της αυτοδυναμίας και ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κανένα σοβαρό λόγο να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές. Θα το κάνει μόνο για να προλάβει εσωκομματική αμφισβήτηση, αλλά τέτοιο ενδεχόμενο δεν τίθεται. Επί του παρόντος.

Δεύτερον, αν ο κ. Μητσοτάκης θα ηγηθεί ξανά της ΝΔ στις προσεχείς εκλογές, με στόχο την τρίτη –συνεχόμενη-θητεία. Ο ίδιος έχει διαβεβαιώσει γι’ αυτό. Όμως, πρέπει να συνυπολογίσουμε τα εξής δύο:

1.Στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης ουδείς πρωθυπουργός πέτυχε τρίτη συνεχόμενη θητεία. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πέτυχε δύο εκλογικές νίκες (1974 και 1977), αλλά δεν πήγε για τρίτη (μετακόμισε στην Προεδρία της Δημοκρατίας), επειδή έβλεπε ότι το 1981ερχόταν καλπάζοντας το ΠΑΣΟΚ.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι ο μόνος που έχει και τρίτη θητεία, αλλά όχι συνεχόμενη. Νίκησε δύο φορές (1981 και 1985), ηττήθηκε τρεις (1989 και 1990) και επανήλθε θριαμβευτής το 1993. Είναι η μοναδική εξαίρεση.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έκανε μία θητεία, ηττήθηκε (1993) και αποχώρησε. Ο Κώστας Σημίτης έκανε δύο θητείες (1996-2004), δεν επιδίωξε τρίτη και παρέδωσε πριν από τις εκλογές την αρχηγία στον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο Κώστας Καραμανλής έκανε δύο θητείες (2004-2009), επιδίωξε την τρίτη, αλλά ουσιαστικά αποχώρησε γνωρίζοντας ότι θα ηττηθεί. Ακολούθησαν οι πρωθυπουργοί της κρίσης (Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας), οι οποίοι έκαναν από μια θητεία, οι δυο πρώτοι λειψή.

2. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στη μέση της δεύτερης θητείας του (σήμερα συμπληρώνονται έξι χρόνια από την πρώτη εκλογική του νίκη-2019) και πιθανότατα θα την ολοκληρώσει. Θα επιδιώξει και τρίτη, συνεχόμενη; Αν το καταφέρει, θα γίνει κάτοχος ενός μοναδικού ρεκόρ. Όμως, η επιδίωξη αυτή σκοντάφτει σε δύο εμπόδια.

Πρώτον, όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν είναι αισιόδοξα για τη ΝΔ και τον αρχηγό της. Ο στόχος της αυτοδυναμίας θωρείται εξαιρετικά δύσκολος, αν όχι ανέφικτος.

Δεύτερον, ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να διεκδικήσει νέα θητεία, αλλά θα χρειαστεί συνεταίρο είτε από τα αριστερά του (ΠΑΣΟΚ) είτε από τα δεξιά του, δηλαδή ακροδεξιά κόμματα. Με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα δεχτεί να συγκυβερνήσει ξανά με τη ΝΔ-και, πάντως, όχι με τον κ. Μητσοτάκη πρωθυπουργό- αυτό που μένει είναι κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ και Ακροδεξιάς. Δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης θα χρειαστεί να μπει στην περιπέτεια των παζαριών με τον κ. Βελόπουλο, τον κ. Νατσιό και την κυρία Λατινοπούλου (αν το κόμμα της μπει στη Βουλή).

Είναι προφανές ότι κ. Μητσοτάκης θα τα «μετρήσει» όλα αυτά όταν θα πλησιάζουν οι επόμενες εκλογές. Και τότε θα αποφασίσει. Αν, δηλαδή, έπειτα από δύο αυτοδύναμες θητείες, θα μπει στην περιπέτεια να βρει συγκυβερνήτες ή αν θα παραδώσει στο διάδοχό του στη ΝΔ και ό ίδιος θα αναζητήσει κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα.

Έχει πολύ χρόνο για να αποφασίσει. Όμως, με βάση όσα βλέπουμε, αυτό δεν είναι σίγουρα καλό για τον ίδιο. Το εξηγεί αυτή η ατάκα του Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ: «Τα πράγματα ποτέ δεν είναι τόσο άσχημα ώστε να μη μπορούν να χειροτερέψουν»…

Πηγή: news247.gr

Back to top button
Our site uses cookies to improve your browsing experience and provide you with personalized content. By continuing to use our site, you agree to our cookie policy.