Γράφει η Μαρίλια Παπαθανασίου
Οι Ιταλοί έχουν μία γλαφυρή έκφραση όταν μια κατάσταση εξελίσσεται σε πανδαιμόνιο, λένε ότι μοιάζει με «bordello pauroso», με «πορνείο που προκαλεί φόβο» εξαιτίας του τρομερού χάος που επικρατεί.
Και το χάος της Αθήνας, αυτό θυμίζει. Μια τέτοια στιγμή ήταν την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της ειδικής διαδρομής του ονομαστού Ράλλυ Ακρόπολις, η οποία προέβλεπε οι αγωνιζόμενοι να διασχίσουν το κέντρο της Αθήνας. Ηταν μια ακόμη στιγμή παροξυσμού σε συνθήκες ανηλεούς καύσωνα.
Ποιος διεστραμμένος νους σκέφτηκε να οργανώσει ράλι στο λιοπύρι; Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ραλίστας ή έστω λάτρης του συγκεκριμένου σπορ για να αντιληφθεί ότι το κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας δεν προσφέρεται όχι για ράλι αλλά ούτε για βόλτα με ιππήλατη άμαξα – αν υποθέσουμε ότι εμφορούμαστε από τη νοσταλγική διάθεση για την αναβίωση της Αθήνας του μπαρμπα-Γιάννη Kανατά.
Και όμως, τη μέρα του ράλι (Πέμπτη 26 Ιουνίου) ο δήμαρχος της Αθήνας, Χάρης Δούκας, έμπλεος υπερηφάνειας, σε ανάρτησή του έγραψε ότι «η υπερειδική διαδρομή του Ράλλυ Ακρόπολις στο κέντρο της Αθήνας είναι γεγονός! Η πόλη μας θα λάμψει σε όλο τον κόσμο!». Ο ίδιος έλαμπε καθώς φωτογραφιζόταν δίπλα σε αγωνιστικά οχήματα.
Οπως έλαμπαν και οι πυρακτωμένες λαμαρίνες των μποτιλιαρισμένων αυτοκινήτων που φλέγονταν στον καύσωνα. Οπως έλαμπε και η απόγνωση στα πρόσωπα των οδηγών, των επιβατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς και των πεζών.
Πρόσφατα ο Economist έδωσε στη δημοσιότητα τον κατάλογό του με τις πιο βιώσιμες πόλεις ανά ήπειρο, για το 2025. Στους παράγοντες που λαμβάνονται υπ’ όψιν για την κατάρτιση του δείκτη βιωσιμότητας των 173 πόλεων που εξετάζονται, είναι οι παροχές υπηρεσιών υγείας, ο πολιτισμός και το περιβάλλον, η εκπαίδευση, οι υποδομές και η σταθερότητα.
Η Αθήνα είναι η μοναδική πόλη του ανεπτυγμένου κόσμου (Ευρώπη και Βόρεια Αμερική) με σκορ αντίστοιχο της Λίμα του Περού. Αυτό που τη διαφοροποιεί από τη Λίμα είναι η χαμηλότερη εγκληματικότητα.
Αν θέσουμε το ερώτημα ποιος ευθύνεται για την άθλια εικόνα της Αθήνας, θα λάβουμε την απάντηση, όλοι: ο δήμος, η Περιφέρεια, το υπουργείο Περιβάλλοντος, η κυβέρνηση. Αληθές, όμως το «όλοι» μεταφράζεται εύκολα σε «κανείς», γιατί κανείς δεν αναλαμβάνει σοβαρά την ευθύνη. Οι μόνοι που δεν προβληματίζονται για την ανυπόφορη ζωή στη σημερινή Αθήνα είναι οι τουρίστες. Και αυτό γιατί κανείς δεν διαμαρτύρεται για την τριτοκοσμική εσάνς μιας πόλης στην οποία θα μείνει λίγες μέρες, τη βρίσκει εξωτική. Εμείς πάλι, όχι.
Πηγή: tovima.gr