Ένας από τους 42 «επίλεκτους» του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο Φρέντι Μπελέρη. Ο φυλακισμένος δήμαρχος Χειμάρρας τελικά περιλαμβάνεται στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, μετά από ένα «εσωτερικό» θρίλερ στο κυβερνών κόμμα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το τελευταίο διάστημα είχε δεχθεί εισηγήσεις – πληροφορίες λένε ότι ο Σταύρος Παπασταύρου ήταν ο βασικός εισηγητής- για να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές τον Φρέντι Μπελέρη. Η πρόταση αυτή βρήκε σύμφωνους τους τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη -και ο ίδιος φέρεται να είχε εισηγηθεί αυτή την υποψηφιότητα στον Πρωθυπουργό- αλλά και τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Στον αντίποδα, ενστάσεις είχαν διατυπώσει σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Επικρατείας Άρης Σκέρτσος και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Οι τρεις φέρονται να είχαν θέσει στο τραπέζι του Πρωθυπουργού διπλωματικούς λόγους, ως αιτιολόγηση της διαφωνίας τους.
Ωστόσο παρά τις όποιες αντιδράσεις εκφράστηκαν, ο Πρωθυπουργός ο οποίος είχε και τον τελευταίο λόγο, αποφάσισε ότι ο Φρέντι Μπελέρη θα συμπεριληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματός του.
Ο λόγος, απλός. Με την υποψηφιότητα αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταφέρει να τραβήξει στο κόμμα του τις ψήφους από τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους και φυσικά και από την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Ο Φρέντι Μπελέρη εξάλλου έχει εκφράσει δημόσια ότι εκπροσωπεί μια σαφή πολιτική ακροδεξιά τάση στο ζήτημα των ελληνοαλβανικών σχέσεων.
Την ίδια ώρα είναι γνωστό ότι ο Φρέντι Μπελέρη είχε «ζήτηση» και από την «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου, ωστόσο ο ίδιος φέρεται να είχε αρνηθεί την πρόταση. Με αυτή την κίνηση συνεπώς ο Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να κρατήσει τους ψηφοφόρους που ως διαμαρτυρία για την διακυβέρνησή του θα κατευθύνονταν στο κόμμα του Βελόπουλου, ενώ αντίστοιχα εκτιμάται ότι θα προσελκυσθούν στη ΝΔ και ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής.
Η φυλάκιση λίγο πριν τις εκλογές
Μπορεί ο Φρέντι Μπελέρη να ανακοινώθηκε από τη Νέα Δημοκρατία ωστόσο ο ίδιος σήμερα βρίσκεται στη φυλακή καθώς τον Μάιο 2023, δύο ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, συνελήφθη από τις αλβανικές αρχές με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων. Εν τέλει στις εκλογές εκλέχτηκε δήμαρχος Χειμάρρας όμως παρέμεινε στη φυλακή.
Φέτος και συγκεκριμένα στις 5 Μαρτίου 2024, το ειδικό δικαστήριο της Αλβανίας έκρινε ένοχο τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας και τον συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση, επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης δύο χρόνων με κράτηση.
Η σύλληψη το ’95 με στρατιωτικό οπλισμό
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο Μπελέρη απασχολεί τις Αρχές.
Ο Φρέντι Μπελέρη ήταν ένας από τους επτά άνδρες που συνελήφθησαν έχοντας στην κατοχή τους βαρύ οπλισμό τη νύχτα της 18ης-19η Μαρτίου 1995 από Ελληνες συνοριοφύλακες κοντά στο Δελβινάκι Ιωαννίνων, σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Οι επτά μετέφεραν εννέα αυτόματα όπλα Καλάσνικοφ, 2 πιστόλια, ξιφολόγχες, ασύρματους, φόρμες παραλλαγής και κουκούλες.
Οι ίδιοι σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση επί αλβανικού εδάφους και συγκεκριμένα σε στρατιωτικό στόχο, ωστόσο έπειτα από σειρά δικών τα αρχικά κακουργήματα μετατράπηκαν σε πλημμελήματα και κατηγορήθηκαν εν τέλει μόνο για τον οπλισμό και όχι για την τρομοκρατική οργάνωση. Έτσι τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 18 έως 20 μήνες για οπλοκατοχή.
Η σχέση με τη ΜΑΒΗ
Είχε προηγηθεί τον Απρίλιο του 1994 η επίθεση σε στρατιωτικό φυλάκιο στην Επισκοπή με την δολοφονία δύο στρατιωτικών και τον τραυματισμό αρκετών άλλων καθώς και κλοπή πολεμικού υλικού. Λίγους μήνες μετά η τρομοκρατική οργάνωση ΜΑΒΗ (Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου) ανέλαβε την ευθύνη δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα φωτογραφία των όπλων που είχαν κλαπεί από το φυλάκιο, με φόντο την ελληνική σημαία. Από την επίθεση αυτή οι σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας διαταράχθηκαν με την γείτονα να κατηγορεί την ελληνική πλευρά για συμμετοχή στην επίθεση ενώ η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου έκανε λόγο για προβοκάτσια ξένων μυστικών υπηρεσιών για λογαριασμό του Μπερίσα.
Τελικά τα όπλα που κλάπηκαν τότε, ταυτοποιήθηκαν ένα χρόνο μετά μεταξύ αυτών που μετέφερε η ομάδα των επτά -στην οποία συμμετείχε και ο Φρέντι Μπελέρη– ωστόσο όπως προανέφερα η δίκη έκλεισε με καταδίκη μόνο για οπλοκατοχή.
Έκτοτε η ιστορία αυτή θάφτηκε στο χρονοντούλαπο και μέχρι σήμερα δεν έχει διευκρινιστεί έαν ο Μπελέρη και οι άλλοι έξι ήταν τελικά πράκτορες μυστικών υπηρεσιών ή μέλη της ΜΑΒΗ.
Εξάλλου ο φυλακισμένος δήμαρχος Χιμάρας από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του πέρυσι, τυγχάνει της ελληνικής στήριξης και αυτό αποτυπώθηκε και στην απόφαση του Πρωθυπουργού να τον εντάξει στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματός του.
Συνεπώς ότι και να ήταν εφόσον μέχρι σήμερα δεν αποκαλύφθηκε, όπως δείχνουν τα γεγονότα δεν πρόκειται και να αποκαλυφθεί ποτέ.