Της ήρθε ο ουρανός σφοντύλι της κοπέλας: για μιά μερίδα μουσακά πλήρωσε 33 ευρώ! Όλα τα λεφτά όμως είναι η εξήγηση που έδωσε το μαγαζί στην (ελληνίδα) τουρίστρια.
Ας ακούσουμε την καταγγελία της όπως την κατέγραψε το cycladeslive.gr:
«Μια μερίδα μουσακά μας την χρέωσαν 33 ολόκληρα ευρώ!!! Το διανοείστε; Ένα κομμάτι μια σταλιά 33 ευρώ. Κι όταν ρώτησα γιατί τόσο ακριβά, ρε παιδιά, τι απάντηση πήρα; Εδώ είναι Σαντορίνη και τι περίμενα».
Καλή και άγια η Σαντορίνη με τα ηφαίστεια, τα κρασιά και τα ηλιοβασιλέματα, αλλά όπως πάει μπορεί να εξελιχθεί σε Μύκονο. Οπου πληρώνεις 850 ευρώ για μια χοιρινή και 1300 ευρώ για μια μερίδα καλαμαράκια.
Εντάξει, τέτοιες τιμές υπάρχουν σε εστιατόρια για κροίσους που δεν έχουν πρόβλημα, αλλά κάπως έτσι «βγαίνει το όνομα» κι άντε μετά να συμμαζέψεις τις φήμες που κυκλοφορούν και επηρεάζουν πολύ κόσμο που δεν είναι διατεθειμένος-και δεν μπορεί- να πληρώσει μια περιουσία για διακοπές στην Μύκονο ή στη Σαντορίνη.
Και επειδή καλύτερα να σου βγεί το μάτι παρά το όνομα, κάντε κάτι, παιδιά, προτού σας πάρει η κατηφόρα εκεί στη Σαντορίνη και αλλού-και εσάς και τη χώρα η οποία ζεί κυρίως από τον τουρισμό.
Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η ιστορία με τις τιμές στον Θεό για το φαγητό, τις ξαπλώστρες και τα συναφή. Μπορεί να τα’ χουν κονομήσει κάποιοι επαγγελματίες και να μη νοιάζονται για το μέλλον. Αλλά ο τουρισμός δεν είναι παντοτινός.
Ειδικά όπως πάει το πράγμα με την κλιματική αλλαγή, δεν αποκλείεται σε λίγα χρόνια να μην είναι ελκτική η πατρίδα μας ως τουριστικός προορισμός. Με τέτοιες συνθήκες σωρευτικά(καύσωνες, τσιμέντο, ιλιγγιώδεις τιμές κλπ) γιατί να ΄ρθεί ο άλλος;
Και μη νομίσετε ότι οι αλμυρές τιμές είναι σήμα κατατεθέν μονάχα ορισμένων νησιών. Για ρωτήστε π.χ. για τις ξαπλώστρες στην Τζιά. Θα σας φύγει το τσερβέλο.
Όμως υπάρχουν κι άλλα που θέλουν προσοχή. Όπως η τερατώδης ανοικοδόμηση στα νησιά και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς. Τσιμέντο και των γονέων. Αποτέλεσμα; Δεν θα βλέπονται σε λίγο αυτές οι περιοχές.
Κι αν το κράτος αδυνατεί να βάλει φρένο στον παραλογισμό, επείγει να κινητοποιηθεί ο κόσμος. Το έκανε πέρυσι το καλοκαίρι με τις ξαπλώστρες. Και είχε αποτέλεσμα. Το ίδιο έγινε πρόσφατα στην Πάρο, με τους κατοίκους να εναντιώνονται στην ανοικοδόμηση μιας παραλίας.
Ναι, δεν πάει άλλο με αυτή την φρενίτιδα του τσιμέντου δίπλα στη θάλασσα-και γενικώς. Το είχε κάνει η Ισπανία και της βγήκε ξινό. Τι είχε κάνει; Θα σας πω:
Γέμισε όλη την παραλία- από το νότο μέχρι την Βαρκελώνη- με φαραωνικά ξενοδοχεία all inclusive. Πλήθος οι τουρίστες τα πρώτα χρόνια, κυρίως Εγγλέζοι, που συνέρρεαν εκεί παρασυρμένοι και από μιά προσφορά: όσοι πήγαιναν το καλοκαίρι, είχαν δωρεάν διακοπές για κάποιες μέρες και τον Χειμώνα.
Όμως το μοντέλο έδειξε κάποια στιγμή το όριό του. Επήλθε κορεσμός και άρχισε να τρίζει το οικοδόμημα τουριστικής ανάπτυξης αυτού του τύπου. Και βάλθηκαν οι Ισπανοί να το αλλάξουν άρδην(όχι άλλα ξενοδοχεία). Αλλά ήταν ήδη αργά.
Βέβαια, στην Ισπανία τώρα κυριαρχεί άλλος πυρετός. Οι αντιδράσεις εναντίον του υπερτουρισμού. Εφτασαν μάλιστα στο σημείο κάποιοι διαδηλωτές στην Βαρκελώνη να βρέχουν με νεροπίστολα τους τουρίστες που χάζευαν από το πεζοδρόμιο μια διαδήλωση.
Οντως πρόβλημα ο υπερτουρισμός-όχι μονάχα για την Ισπανία-καθώς εκτοξεύει τις τιμές των ενοικίων(λόγω Airbnb) και δημιουργεί πολλά προβλήματα στους μόνιμους κατοίκους των πόλεων(συγκοινωνίες, ακριβή εστίαση κ.α.).
Κάτι πρέπει επειγόντως να γίνει και στην Αθήνα, γιατί τα ενοίκια είναι απλησίαστα. Ειδικός δεν είμαι ούτε αρμόδιος για να προτείνω λύση. Αλλά η απαράδεκτη αυτή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Φυσικά, δεν είναι λύση τα…νεροπίστολα και οι αποδοκιμασίες εναντίον των τουριστών, ειδικά από χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, για τις οποίες ο τουρισμός είναι βασική πηγή εσόδων.
Συμπέρασμα: Η τυφλή ανοικοδόμηση, η προκλητική αισχροκέρδεια και το Airbnb πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Αλλιώς, σε λίγα χρόνια θα έχουμε καταστρέψει τη χώρα με τη συνεχή ανοικοδόμηση και τις τιμές στα ύψη. Και φυσικά θα ψάχνουμε με το κυάλι για τουρίστες. Και τότε, φίδι που μας έφαγε…