Κάποιος να κλείσει τον ασκό του Αιόλου

Γράφει ο Βασίλης Στεφανακίδης

Για ορισμένα επαγγέλματα, σχεδόν σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο, υπάρχουν ειδικές προβλέψεις και προϋποθέσεις προτού δοθεί η άδεια για την άσκησή τους
Για παράδειγμα, για να γίνει κάποιος πιλότος, υποβάλλεται σε αυστηρά και τακτικά ψυχομετρικά τεστ, γιατί από την ψυχική του κατάσταση κρέμονται οι ζωές των επιβατών. Από ψυχομετρικά τεστ περνούν -θεωρητικά- και οι αστυνομικοί προτού τους δοθεί το όπλο για να ελαχιστοποιηθεί η χρήση του, καθώς και σε διάφορα άλλα επαγγέλματα για την προστασία της ασφάλειας της κοινωνίας.

Κανείς όμως δεν σκέφτηκε να υποχρεωθούν σε ψυχομετρικά τεστ και οι πολιτικοί που διεκδικούν να κυβερνήσουν τις χώρες τους, καθώς από τις αποφάσεις τους εξαρτώνται οι ζωές των πολιτών που θέλουν να κυβερνήσουν. Ετσι, η Ιστορία βρίθει από παραδείγματα ηγετών που πήραν στον λαιμό τους ολόκληρους λαούς. Ομως και στην εποχή μας δεν λείπουν καθόλου τέτοια παραδείγματα από λαοπλάνους που αναγορεύονται σε ύπατα αξιώματα, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Στις 2 Απριλίου ο πρόεδρος Τραμπ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και γκρέμισε μεμιάς ιστορία 75 χρόνων ελεύθερου εμπορίου που δημιούργησε η δική του χώρα, ξεκινώντας έναν οικονομικό πόλεμο που ουδείς γνωρίζει πού θα οδηγήσει την ανθρωπότητα, ούτε και πόσο θα διαρκέσει. Κανείς πλέον δεν μπορεί να προβλέψει τις συνολικές αλλά και τις επιμέρους επιπτώσεις του πολέμου των δασμών, ανά την υφήλιο, από τη στιγμή που γκρεμίστηκαν οι σταθερές και οι βεβαιότητες που είχαμε μάθει μέχρι σήμερα και μας τις είχε διδάξει η Μέκκα του καπιταλισμού, οι ΗΠΑ!
Ωστόσο, όλοι οι διεθνείς αναλυτές συμφωνούν ότι σε αυτό τον ιδιότυπο πόλεμο δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, αλλά μόνο ηττημένοι, γιατί όλοι θα χάσουν κάτι από τις ανατροπές στα ισχύοντα. Και κυρίως θα χάσουν οι απλοί πολίτες των χωρών που θα υποστούν τις επιπτώσεις αυτού του ασύμμετρου πολέμου. Παράπλευρες απώλειες που δεν τις λαμβάνουν καν υπόψη αυτή την ώρα που ορθώνονται ξανά τα εθνικά τείχη.

Καμία αξία πλέον δεν έχει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου που συστήθηκε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, καμία αξία δεν έχει η παγκοσμιοποίηση που στην πράξη είχε καταργήσει τα εθνικά σύνορα σε ό,τι αφορά τη διακίνηση των προϊόντων.

Οι σώφρονες της παγκόσμιας σκηνής λένε ότι τούτες τις στιγμές δεν χρειάζονται σπασμωδικές αντιδράσεις, αλλά υπεύθυνη μελέτη όλων των παραμέτρων και κινήσεις με γνώμονα τη λογική και όχι το θυμικό. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, που είναι πασιφανές ότι αποτελεί στόχο της διοίκησης Τραμπ, όπως ήταν αναμενόμενο από τη δομή της, βρίσκεται σε ένα vertigo, αν και ήξερε από την αρχή τις προθέσεις του, αφού όχι μόνο δεν τις έκρυβε, αλλά αποτέλεσαν και το βασικό προεκλογικό του σύνθημα και γι’ αυτό τον επιβράβευσαν οι ψηφοφόροι του. Δεν ξέρω αν θα έχουν την ίδια άποψη για τον πρόεδρό τους όταν θα αρχίσουν να νιώθουν το κόστος των επιλογών του στις τσέπες τους, αλλά αυτό είναι το λιγότερο που μας απασχολεί. Ας πρόσεχαν.

Στην Ευρώπη, λοιπόν, οι άμεσες επιπτώσεις δεν θα είναι ίδιες για όλες τις χώρες. Οι λεγόμενες μεγάλες οικονομίες με ισχυρές εξαγωγές στις ΗΠΑ, όπως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία κ.λπ., προφανώς θα έχουν μεγαλύτερες απώλειες σε αυτόν τον πόλεμο. Ομως είναι αμφίβολο αν θα υπάρξει κοινή στάση, αφού η καθεμία θα επιχειρήσει απευθείας διαπραγματεύσεις για την άμβλυνση αυτών των γενικευμένων μέτρων. Τρανό παράδειγμα η Μελόνι της Ιταλίας που διατηρεί προνομιακή σχέση με τον Τραμπ και ποντάρει σε τετ α τετ λύση και όχι μέσω Ε.Ε. Ομόφωνες αποφάσεις ας μην περιμένουμε, γιατί κάποια βέτο, όπως της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας και ποιος ξέρει ποιων άλλων, είναι δεδομένα. Στα καθ’ ημάς οι επιπτώσεις δεν φαίνονται πως μπορεί να είναι ανυπέρβλητες, καθώς οι εξαγωγές μας στις ΗΠΑ είναι της τάξης των 2,4 δισ. από τις συνολικές εξαγωγές των 50 και πλέον δισ.

Πιο ανησυχητικές, θα έλεγα, είναι οι έμμεσες επιπτώσεις στον τουρισμό από ένα υποτιμημένο δολάριο που θα μας κάνουν ακριβότερους για τους Αμερικανούς τουρίστες αλλά και τους Ευρωπαίους, που θα υποστούν τη μείωση της ανάπτυξης ή και της ύφεσης που θα αντανακλούν στα εισοδήματά τους. Εισοδήματα και κοινωνικές παροχές που αναμένεται να υποστούν και τις συνέπειες από την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας μετά την απόσυρση των Αμερικανών.

Κι ας ελπίσουμε οι αρνητικές εκπλήξεις να σταματήσουν εδώ γιατί είναι αρκετές για να αφυπνιστούμε και να μην ασχολούμαστε με τα μικρά και ασήμαντα των εγχώριων λαϊκιστών που θέλουν να μας κρατούν στον fake μικρόκοσμό τους.

Πηγή: protothema.gr

Back to top button
Our site uses cookies to improve your browsing experience and provide you with personalized content. By continuing to use our site, you agree to our cookie policy.