Εντάξει η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης δεν είναι και σανός να τρώγεται. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν περιμένεις από έναν καθηγητή υποψήφιο για το ευρωκοινοβούλιο να τοποθετείται επί των οικονομικών προβλέψεων με τέτοιο λαϊκισμό. Στην καλύτερη περίπτωση η παραπάνω τοποθέτηση μας γυρίζει πίσω στον ΣΥΡΙΖΑ του 2012.
Ούτε λίγο ούτε πολύ κατά τον κ. Φαραντούρη, δεν έχει καμία σημασία η αναβάθμιση, που πάντως σχετίζεται με την ανάπτυξη της χώρας μέσω επενδύσεων, εξυπηρέτησης του χρέους και αύξησης της ανταγωνιστικότητας. Πολύ σκληρή και βασανιστική τριπλέτα, υπεύθυνη για τα δεινά που πέρασε η ελληνική κοινωνία από το 2010 οπότε και άρχισε να εφαρμόζει προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. «Ξεχειλωμένο» κράτος χωρίς ανταποδοτικότητα στον πολίτη, μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σαθρή οικονομική δραστηριότητα. Τις πληγές της δεκαετούς οικονομικής κρίσης δεν τις έχουμε κλείσει ακόμα.
Υπό αυτό το πρίσμα, βεβαίως οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας δεν έχουν άμεσο αντίκρισμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, δεν φτάνουμε ούτε καν το μέσο όρο των εισοδημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή ακόμα και συγκρινόμενη η Ελλάδα με ορισμένες από αυτές λογιστικά έχει υψηλότερα δεδομένα, πληθωρισμός και ακρίβεια, ροκανίζουν κάθε ελπίδα.
«Πλάκα έχουν εκεί στη ΝΔ! Τους είπα ότι το ΒΒΒ- της S&P δεν τρώγεται κι οι Έλληνες βρίσκονται σε παρατεταμένη 4ετή περίοδο νηστείας. Να παν να πούν ΒΒΒ- στους πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν το σούπερ μάρκετ & να πάρουν ένα μικροδάνειο απ’ την τράπεζα» έγραψε ο Νικόλας Φαραντούρης.
Ας είναι, εάν ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και καθηγητής δεν αντιλαμβάνεται τη σημασία της αναβάθμισης και της σταδιακής βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας προς όφελος των πολιτών, τότε να του ευχηθούμε.
– Στην περίπτωση που καταφέρει να εκπροσωπήσει τη χώρα στο ευρωκοινοβούλιο ας χτυπήσει τα νταούλια να χορέψουν οι αγορές.
– Ακολούθως ας διαγράψει το ιδιωτικό χρέος και ας κρατικοποιήσει τις τράπεζες για να μπορούν οι πολίτες να πάρουν ένα μικροδάνειο.
– Τέλος ας ελέγξει και τις τιμές στα σούπερ μάρκετ, εν ανάγκη με διατίμηση.