Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς
Είδηση πρώτη, γνωστή πλέον. Ένα κρουαζερόπλοιο με Ισραηλινούς τουρίστες δεν μπόρεσε να «δέσει» στο λιμάνι της Σύρου, το εμπόδισαν ντόπιοι που διαμαρτυρήθηκαν για όσα κάνει το Ισραήλ στη Γάζα.
Είδηση δεύτερη. Στην Ελλάδα εδώ και μερικά χρόνια ευδοκιμεί ένα νέο είδος, οι λεγόμενοι ακροκεντρώοι. Πρώην ΠΑΣΟΚοι ή αριστεροί, οι οποίοι έχουν γοητευθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και συχνά γίνονται μητσοτακικότεροι αυτού. Αυτοί οι τύποι είναι μια μικρή μειοψηφία που ευδοκιμεί στα μέσα ενημέρωσης και συχνά σέρνει την κυβέρνηση από τη μύτη.
Είδηση τρίτη. Κι ενώ με το περιστατικό στη Σύρο δεν έγινε τίποτα, οι αντιδράσεις μερικών τέτοιων τύπων υποχρέωσαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αναμασήσει μερικές από τις ανοησίες τους περί «αντισημιτισμού» και άλλα φληναφήματα.
Ας ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα:
1. Οι πολίτες μιας χώρας δεν έχουν, φυσικά, συλλογική ευθύνη για την πολιτική των κυβερνήσεών τους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι πολίτες άλλων χωρών δεν έχουν δικαίωμα να αντιδρούν γι’ αυτήν την πολιτική. Θυμίζω ότι η Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες σειόταν από το σύνθημα «Yankees go home», όταν οι αμερικανικές κυβερνήσεις διέπρατταν εγκλήματα στο Βιετνάμ και αλλού. Ευλόγως σήμερα σε όλον τον κόσμο υπάρχουν πολίτες που διαμαρτύρονται για τη γενοκτονική πολιτική του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων. Πολύ καλά κάνουν, απόλυτο δικαίωμά τους. Δεν θα καταργήσουμε «το άλφα και το ωμέγα» της πολιτικής δράσης για χάρη της δράκας των ακροκεντρώων.
2. Αυτή η δράκα χρησιμοποιεί συχνότατα το παραπλανητικό επιχείρημα «όλο για το Ισραήλ λέτε και ξεχνάτε τα εγκλήματα της Χαμάς». Όμως, η Χαμάς είναι οργάνωση, ενώ το Ισραήλ κράτος. Εξισώνονται τα δύο; Έχει δικαίωμα το Ισραήλ, επειδή η Χαμάς δολοφόνησε μερικές εκατοντάδες Ισραηλινούς, να κάνει το ίδιο δολοφονώντας πολλές χιλιάδες αμάχους και εξοντώνοντας έναν ολόκληρο λαό; Την απάντηση δίνει το διεθνές δίκαιο και την έχει προσωποποιήσει ο εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου, που έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ ως εγκληματία πολέμου.
3. Αυτοί οι ίδιοι τύποι, οι ακροκεντρώοι, θέτουν πονηρά το ερώτημα «γιατί οι διαμαρτυρόμενοι για τα εγκλήματα στη Γάζα δεν κάνουν το ίδιο για τα εγκλήματα του Πούτιν στην Ουκρανία;». Υπάρχουν δύο απαντήσεις. Πρώτον, καθένας επιλέγει το πεδίο που θα αντιδράσει. Αυτοί οι ίδιοι, οι ακροκεντρώοι, αντί να κάθονται στην ασφάλεια του πληκτρολογίου τους, ας βγουν στους δρόμους και ας διαμαρτυρηθούν για την εισβολή στην Ουκρανία. Δεύτερον, αν βρουν και κρουαζερόπλοια με Ρώσους τουρίστες, που πάνε να αγοράσουν συριανά λουκούμια και να παίξουν στα καζίνα και ας ξεδιπλώσουν πανό με το σύνθημα «Russians go home». Ας το κάνουν. Αλλιώς, με πορδές δεν βάφονται αυγά.
4. Όταν έγινε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, απαγορεύτηκε-και στην Ελλάδα- η εμφάνιση Ρώσων καλλιτεχνών και συγκροτημάτων και η συμμετοχή ρωσικών ομάδων σε διεθνείς διοργανώσεις. Όλοι οι ακροκεντρώοι ήταν ενθουσιασμένοι. Δεν έγινε κάτι αντίστοιχο για το Ισραήλ, οι ομάδες του μετέχουν κανονικά παντού. Είναι μεγαλύτερος εγκληματίας πολέμου ο Πούτιν από τον Νετανιάχου; Ο διεθνής εισαγγελέας, πάντως, λέει ότι είναι το ίδιο. Απλώς αυτός ο εισαγγελέας(δυτικός είναι, όχι «πουτινόφιλος») βλέπει αυτό που δεν βλέπουν οι- μονόφθαλμοι-δικοί μας ακροκεντρώοι. Πάντως, όσοι βλέπουμε και από τα δύο μάτια τα βλέπουμε όλα. Και τον Πούτιν και τον Νετανιάχου.
5. Είναι θεμιτό να «τιμωρούνται» πολίτες μιας χώρας για όσα κάνει η κυβέρνησή τους; Ας το δούμε. Πρώτον, σιγά την «τιμωρία». Οι Ισραηλινοί της κρουαζιέρας απλώς δεν αποβιβάστηκαν στη Σύρο, πήγαν παρακάτω, που και (άλλα) προϊόντα έχει και καζίνο. Δεύτερον, αν μια χώρα έχει κυβέρνηση που διαπράττει εγκλήματα πολέμου, υπάρχει ενεχόμενο να τιμωρηθούν και ομάδες και καλλιτέχνες και(σκέτοι) πολίτες της. Θυμίζω ότι, όταν η Ελλάδα είχε χούντα, σε όλες τις δημοκρατικές χώρες γίνονταν διαμαρτυρίες. Μα, θα μου πείτε, το Ισραήλ δεν έχει χούντα, η κυβέρνησή του εκλέγεται δημοκρατικά με εκλογές. Ναι, αλλά αυτή η κυβέρνηση διαπράττει εγκλήματα πολέμου. Δεν πολεμάει με οργανωμένο στρατό. Η Χαμάς έχει, όπως λέει ο στρατός του Ισραήλ, εξοντωθεί. Όμως, αυτός ο ίδιος στρατός συνεχίζει να εξοντώνει αμάχους. Και αυτό λέγεται έγκλημα πολέμου. Δεν θα εξισώσουμε το έγκλημα πολέμου με την παρεμπόδιση ενός κρουαζερόπλοιου να δέσει στη Σύρο. Δεν έπαθαν δα τίποτα οι επιβάτες του, πήγαν αλλού για την αναψυχή τους.
Δεν ξέρουμε αν και πόσοι Ισραηλινοί υποστηρίζουν την γενοκτονική πολιτική της κυβέρνησή τους, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν υψηλά ποσοστά υπέρ της. Ξέρουμε ότι, όταν η ελληνική χούντα διέπραττε εγκλήματα σε βάρος Ελλήνων πολιτών στο εσωτερικό της χώρας, οι Έλληνες του εξωτερικού δεν πήγαιναν κρουαζιέρες, διοργάνωναν σε όλον τον κόσμο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Για να το πούμε όσο καθαρά γίνεται: αν μια κυβέρνηση της χώρας μας έκανε αυτά που το Ισραήλ κάνει στη Γάζα και αν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κατηγορούνταν ως εγκληματίας πολέμου (άπαγε της βλασφημίας, ευτυχώς δεν κατηγορείται!) εμείς δεν θα πηγαίναμε κρουαζιέρες. Θα αισθανόμασταν ντροπή.
Εν κατακλείδι: Οι ακροκεντρώοι έχουν υποστεί τέτοια μετάλλαξη, η χοντροπετσιά τους έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, που θέλουν να σπρώξουν την κυβέρνηση να κάνει αυτό που αποφεύγει, πολύ σωστά, έως τώρα, παρά την πολιτική ταύτιση με το Ισραήλ: να συλλαμβάνει διαδηλωτές που αντιδρούν στοιχειωδώς στα εγκλήματα πολέμου. Ελπίζουμε ο κ. Μητσοτάκης να βρει άλλους τρόπους για να ικανοποιήσει τους φανατικούς υποστηρικτές του.
Οι διαμαρτυρίες στην Ελλάδα για τα εγκλήματα πολέμου είναι ακόμη ελεύθερες. Και επιβεβλημένες. Δεν θα τις καταργήσουμε για χάρη μιας δράκας με αρρωστημένα απωθημένα…
Πηγή: news247.gr