Πάθη

Γράφει ο Γιάννης Πρετεντέρης

Εχουμε μια ευκαιρία να σοβαρευτούμε. Και όχι λόγω Αγίων Παθών. Αλλά επειδή τις μεγάλες εκρήξεις δημόσιων παθών διαδέχονται συνήθως περίοδοι αποφόρτισης και καταλλαγής.

Μακάρι να συμβεί και τώρα με τα Τέμπη. Κυρίως αν ο λόγος κι ο αντίλογος μπορέσουν να οργανωθούν πάνω σε μια πιο ορθολογική βάση.

Δεν είναι δύσκολο. Μόνο ανισόρροποι ή φανατικοί μπορούν ακόμη να μιλούν για «συγκάλυψη» σε μια υπόθεση που ερευνά από την πρώτη στιγμή ένας εφέτης-ανακριτής με μια αναπληρώτρια και τέσσερις επίκουρους εισαγγελείς.
Και όταν η δικαστική έρευνα αποδίδει 55.000 σελίδες δικογραφία, άπειρες σελίδες υλικού, κάπου 16 ή 17 πραγματικές ή υποτιθέμενες τεχνικές μελέτες με 43 κατηγορούμενους και περίπου 250 εμπλεκόμενους δικηγόρους.

Συν αναρίθμητες συζητήσεις στη Βουλή και τις τηλεοράσεις με κάθε τραμπαρίφα.

Αν αυτό λέγεται συγκάλυψη, τότε η Τέιλορ Σουίφτ τραγουδά κρυφά σε μπουάτ στην Πλάκα.
Πάντα πίστευα κι εξακολουθώ να πιστεύω ότι η δημοσιότητα ζαλίζει. Κυρίως όταν υπηρετεί σκοπιμότητες. Αλλά ακόμη κι όταν είναι απλώς συμπτωματική.

Κάτσε γύρευε για ποιον λόγο ένας σοβαρός άνθρωπος όπως ο πρόεδρος του ΔΣΑ πήγε κι ανακατεύτηκε με εμπειρογνωμοσύνες, πορίσματα, αναλύσεις κι υποδείξεις σε μια υπόθεση που ούτε την ξέρει, ούτε τον εμπλέκει.

Αβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.

Και για να μην αφήνω κενά. Ουδόλως με ενδιαφέρει αν κάποιοι ή κάποιες θέλουν να ιδρύσουν κόμμα, εταιρεία, παρέα ή ομάδα για οιοδήποτε θέμα και με όποια αφορμή.

Κάθε έλληνας πολίτης δικαιούται στα πλαίσια του νόμου να φτιάξει ό,τι του αρέσει. Και να πολιτευτεί. Αν τον ψηφίσουν είναι μια άλλη υπόθεση.

Αυτό όμως που μας αφορά όλους είναι η παράταση μιας αρρωστημένης κατάστασης όπου η κοινωνία ολόκληρη αδυνατεί να αντιμετωπίσει ψύχραιμα και συντεταγμένα ένα τραγικό δυστύχημα.

Εδώ που φτάσαμε λοιπόν μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να μας ξεμπλέξει (και να μας απαλλάξει…) από πραγματικούς κι υποτιθέμενους «εμπειρογνώμονες», «πραγματογνώμονες», «επιστήμονες», «δικηγόρους», «δημοσιογράφους», «παρουσιαστές» και παρατρεχάμενους.

Δεν έχω νεότερα για την επείγουσα προκαταρκτική εξέταση περί «Τεμπολογίας» που παρήγγειλε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αλλά μάλλον θα υπάρξουν σύντομα.

Λογικό. Δεν μπορεί ο καθένας να υποδύεται όποιον του κατέβει στο κεφάλι, ούτε να βγάζει φετφά ό,τι τον βολεύει, ούτε να ανακατεύεται όπου δεν τον σπέρνουν.

Κι επειδή με τις μαγγανείες και τις βασκανίες δεν έπεσε η κυβέρνηση, καλό είναι να αφήσουμε στην άκρη τις πολιτικούρες και να επικεντρωθούμε στην τραγικότητα των γεγονότων.

Πενήντα επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Δεν τη δάνεισαν για να κάνουν φιγούρα κάποιοι άλλοι.

Πηγή: tovima.gr

Back to top button
Our site uses cookies to improve your browsing experience and provide you with personalized content. By continuing to use our site, you agree to our cookie policy.