Είμαστε περιούσιος λαός; Είμαστε συντηρητικοί ή προοδευτικοί; Σε ποιες αξίες πιστεύουμε; Είμαστε θρήσκοι; Θρησκόληπτοι; Τι γνώμη έχουμε για την Εκκλησία, την οικογένεια, τις Ενοπλες δυνάμεις, την Αστυνομία, την Δικαιοσύνη, τα κόμματα, τα ΜΜΕ και τις ΜΚΟ;
Τις ερωτήσεις αυτές έθεσε η Metron Analysis σε 1000 Ελληνες, τον Ιανουάριο του 2024, στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργεί από το 2015 η Δια-ΝΕΟ-Σις. Θα δούμε παρακάτω τις απαντήσεις. Αλλά προηγουμένως μια διευκρίνιση:
Την μόνη ερώτηση που δεν έθεσε η Metron είναι το αν νιώθουμε περιούσιος λαός. Εγώ την επιστρατεύω αυθαίρετα για τον εξής λόγο: Πολλοί δικοί μας- κυρίως προοδευτικοί, τρομάρα τους- πιπιλίζουν συνεχώς αυτή την καραμέλα για να δείξουν ότι είμαστε λαός ξεχωριστός, επηρμένος και θρησκόληπτος.
Όμως δεν επικαλούνται ούτε παρουσιάζουν στοιχεία για να τεκμηριώσουν αυτή την άποψη. Να πουν, βρε παιδάκι μου, ότι αυτό είναι γραμμένο στο τάδε επίσημο χαρτί/βιβλίο/ σύγγραμμα κλπ. Πόσο μάλλον να πουν ότι τα περί λαού περιούσιου υπάρχουν στο Σύνταγμα, όπως υπάρχουν στον καταστατικό χάρτη άλλων λαών.
Τίποτε. Κανένα στοιχείο, καμμία σοβαρή αναφορά. Κι όμως συνεχίζουν απτόητοι να επαναλαμβάνουν αυτή την ανοησία ειρωνικά και συχνά σκωπτικά. Ναι, οι προοδευτικοί της δεκάρας.
Πάμε όμως στην έρευνα της Metron. Δεν θα σας φλομώσω με αριθμούς και ποσοστά για να μη χάσετε τη μπάλα διαβάζοντας, αλλά θα παραθέσω συνοπτικά ορισμένα από τα ευρήματα.
Λοιπόν, οι Ελληνες εμπιστεύονται κατά σειράν ποσοστού την Οικογένεια, τις Ενοπλες Δυνάμεις, τους Επιστήμονες/τεχνοκράτες, την Αστυνομία, την Εκκλησία κλπ.
Δεν εμπιστεύονται: Τις εργοδοτικές οργανώσεις, το Τραπεζικό σύστημα, τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, τις ΜΚΟ, τα πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα εξής ευρήματα: Μεγάλο ποσοστό Ελλήνων ανησυχεί για την κλιματική αλλαγή, στέκεται επιφυλακτικά όχι απορριπτικά απέναντι στην Τεχνητή Νοημοσύνη και συμφωνεί με τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών (60% υπέρ), αλλά όχι με την τεκνοθεσία (38 % υπέρ).
Για πέστε μου εσείς τώρα: είναι συντηρητική και αραχνιασμένη αυτή η κοινωνία, τουλάχιστον με βάση την συγκεκριμένη έρευνα;
Εχει άδικο που δεν εμπιστεύεται τους συγκεκριμένους θεσμούς/οργανώσεις; Και δεν έχει δίκιο όταν σε πείσμα ενός απίστευτου φανατισμού εναντίον της Οικογένειας και της Θρησκείας υπερασπίζεται τις δυο αυτές αρχέγονες έννοιες, όπως άλλωστε και την πατρίδα.
Οσο για τις Ενοπλες Δυνάμεις και την Αστυνομία, τι να πούμε; Είναι προφανές ότι ο κόσμος νοιάζεται για την πατρίδα και την ασφάλειά του, γιατί ξέρει ότι δεν είμαστε Ελβετία ή Λουξεμβούργο, και φυσικά ενδιαφέρεται για την ασφάλεια στην καθημερινότητά του. Γι αυτό δείχνει υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης στην Αστυνομία.
Να μια αραχνιασμένη κοινωνία, θα πουν οι προοδευτικοί της κακιάς ώρας, δείχνοντας με το δάκτυλο το τρίπτυχο Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια. Αλλά, βρε αθεόφοβοι, την Πατρίδα δεν υμνούν οι επαναστάτες που έχετε σαν εικόνισμα- ο Τσε, ο Μπολιβάρ, ο Κάστρο και πλήθος άλλοι;
Την θρησκεία, την πίστη, δεν έχει μέσα του ο άνθρωπος από τότε που υπάρχει στη γη και ποτέ κανένας δεν μπόρεσε να ξεριζώσει; Οσο για (τον γάμο και) την οικογένεια, εσείς δεν είστε που μάχεστε-και καλά κάνετε- για να δοθεί το δικαίωμα αυτό στα ομόφυλα ζευγάρια;
Να πω τη γνώμη μου, αν μου επιτρέπετε μετά από όλα αυτά: Βρίσκω μετρημένη και σοβαρή την ελληνική κοινωνία, ακριβοδίκαιη και απαιτητική. Μια κοινωνία που πέρασε πολλά-και πρόσφατα και παλιά- αλλά ούτε αραχνιασμένη υπάρχει ούτε φοβική ούτε προβληματική.
Είναι μια κοινωνία με στέρεο υπόβαθρο και με ανοιχτούς πόρους για να δεχτεί και να αφομοιώσει το νέον. Με αρνητικά, φυσικά, όπως όλες οι κοινωνίες του κόσμου. Και με υπαρκτά περιθώρια βελτίωσης.