Γράφει ο Αλέξανδρος Κασιμάτης
Η Ελλάδα σήμερα είναι σε ένα μεταβατικό στάδιο καθώς παλεύει να εγκαταλείψει το ανατολίτικο μοντέλο και προσπαθεί να υιοθετήσει το Δυτικό
Αυτό που είναι σημαντικό για τους πολίτες μιας χώρας είναι να λειτουργεί το σύστημα, δηλαδή το πλέγμα των υπηρεσιών και ενεργειών που καλείται να κάνει ο καθένας μας, π.χ. για να γράψει το παιδί του σε ένα σχολείο, να νοσηλευτεί και άλλα ανάλογα που παρέχουν οι οργανωμένες κοινωνίες. Για να λειτουργήσει το σύστημα υπάρχουν δύο βασικά μοντέλα. Το ένα είναι το Δυτικό που εφαρμόζουν π.χ. σκανδιναβικές χώρες, η Γερμανία κ.ά. με οργανωμένο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που λειτουργεί με επαγγελματισμό, ταχύτητα, υπολογίζει τους χρόνους ανταπόκρισης, μετράει την ποιότητα των υπηρεσιών κ.λπ. Το δεύτερο σύστημα είναι το ανατολίτικο που μπορεί να μην έχει τα τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά του Δυτικού μοντέλου, αλλά σε γενικές γραμμές είναι αποτελεσματικό.
Στην Ελλάδα μέχρι να πέσουμε στα βράχια της πτώχευσης το 2010 εφαρμόζαμε το ανατολίτικο σύστημα. Ήθελες να χειρουργηθείς σε δημόσιο νοσοκομείο; Το κανόνιζες απευθείας με τον γιατρό. Είχες μια εκκρεμότητα με την Πολεοδομία; Έδινες το «κάτι τις» στο Πολεοδόμο. Ήθελες να βγάλεις δίπλωμα οδήγησης; Μέχρι στο σπίτι στο έστελναν. Φυσικά τίποτε από τα παραπάνω και πολλά άλλα ανάλογα δεν ήταν νόμιμο, αλλά καλώς -κακώς τη δουλειά σου την έκανες.
Το πρόβλημα είναι ότι υποχρεωτικά πρέπει με ένα από τα δύο μοντέλα, δηλαδή είτε σαν προηγμένη Δυτική χώρα, είτε σαν χώρα μεταξύ αναπτυσσόμενου και τρίτου κόσμου, να δουλεύει το κράτος. Η Ελλάδα σήμερα είναι σε ένα μεταβατικό στάδιο καθώς παλεύει να εγκαταλείψει το ανατολίτικο μοντέλο και προσπαθεί να υιοθετήσει το Δυτικό.
Η χώρα μετεωρίζεται μεταξύ των δύο μοντέλων και αυτό δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα. Από το 2019 που η Κυβέρνηση άρχισε να ψηφιοποιεί το Δημόσιο, παρουσιάστηκε ένας νέος κόσμος. Γλυτώσαμε τις ουρές στις εφορίες, στις τράπεζες, στα ληξιαρχεία, κ.λπ. Εκεί όμως που σταματά το θαύμα και η ευκολία του gov.gr ξεκινά το βάσανο της γραφειοκρατίας και ο δαίδαλος της πολυνομίας. Ειδικά σε «περιοχές» του ευρύτερου Δημοσίου π.χ. αρκετοί Δήμοι ακόμη και μεγάλοι που η ψηφιοποίηση περιορίζεται σε συγκεκριμένες μόνον υπηρεσίες, η ταλαιπωρία όσων πολιτών συναλλάσσονται μαζί τους είναι χωρίς τέλος. Μεταχειρίζονται τον πολίτη λες και δεν έχει δουλειά και υποχρεώσεις, λες και πρέπει όλα να παγώσουν και να ασχολούνται νυχθημερόν μαζί τους.
Μοναδική επιλογή είναι να συνεχιστούν και να επιταχυνθούν οι παρεμβάσεις και οι τομές, ώστε να διευρυνθούν οι ψηφιακές εφαρμογές που λυτρώνουν τον πολίτη από την ταλαιπωρία. Στην κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσει ο προσωπικός αριθμός που αποκτούμε όλοι από τον προσεχή Σεπτέμβριο και θα λειτουργεί ως ενιαίος αριθμός ταυτοποίησης για όλες τις συναλλαγές του πολίτη με το Δημόσιο (σήμερα χρησιμοποιούμε 4 διαφορετικούς αριθμούς ταυτοποίησης). Επιπλέον με τον προσωπικό αριθμό θα διορθωθούν σφάλματα που προέρχονται από την πολυδιάσπαση και την έλλειψη διασύνδεσης μεταξύ των κρατικών μητρώων.
Πηγή: protothema.gr