Αποφασίζομεν και απαγορεύομεν…

Μα τι είπε ο Βαρουφάκης; Τι του καταλογίζουν; Εκανε κάποια δήλωση αντισημιτκού περιεχομένου; Διέπραξε κάποιο έγκλημα; Τι του προσάπτουν ώστε να του απαγορευτεί… η είσοδος(!) στην Γερμανία;

Όχι. Δεν συμβαίνει στο Ιράν, στην Τσετσενία, στην Αίγυπτο και σε αυταρχικά καθεστώτα όπου γης. Εδώ συμβαίνει. Στην Ευρώπη! Στην Ευρώπη του Διαφωτισμού και των δημοκρατικών παραδόσεων.

Στην αρχή μάθαμε ότι απαγορεύτηκε η είσοδος του Γιάνη Βαρουφάκη στην Γερμανία και η συμμετοχή του ακόμη και με skype σε εκδήλωση για το Παλαιστινιακό.

Μα τι είπε ο Βαρουφάκης; Τι του καταλογίζουν; Εκανε κάποια δήλωση αντισημιτκού περιεχομένου; Διέπραξε κάποιο έγκλημα; Τι του προσάπτουν ώστε να του απαγορευτεί… η είσοδος(!) στην Γερμανία;

Τίποτε απ΄όλα αυτά δεν ισχύει. Απλώς(!) απαγορεύτηκε η εκδήλωση του Παλαιστινιακού Συνεδρίου με συνέπεια μια ανάλογη απαγόρευση για τον Βαρουφάκη, χωρίς κανένα μα κανένα επιχείρημα ή στοιχείο εις βάρος του. Απαράδεκτο και αποκρουστικό. Ετσι δεν είναι;

Και μια διευκρίνιση: προσωπικά δεν συμφωνώ με τις πολιτικές θέσεις του Βαρουφάκη και του κόμματός του. Θα έλεγα ότι με αφήνουν αδιάφορο. Όμως θα υπερασπιστώ το δικαίωμά του να μιλάει ελεύθερα και αλογόκριτα. Όπως και το δικαίωμα οιουδήποτε. Οι απαγορεύσεις αποκαλύπτουν αυταρχισμό και αντιδημοκρατική λογική. Σήμερα είναι θύμα ο Βαρουφάκης. Αύριο, θα είστε εσείς κι εγώ. Ολοι μας!

Διαβάστε και κρίνετε

Για να καταλάβετε τι ακριβώς συνέβη, και να κρίνετε εσείς, θα παραθέσουμε χωρίς δικά μας σχόλια σχετικό ρεπορτάζ γερμανικών εφημερίδων. Και στο τέλος του άρθρου θα διαβάστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ομιλία που είχε προγραμματίσει να κάνει ο Βαρουφάκης στο Συνέδριο. Πρώτα το ρεπορτάζ:

«Μετά τις δηλώσεις που έκανε και που ήταν αναμενόμενο να ξανακάνει, ήταν το σωστό μέτρο» δήλωσε στην εφημερίδα Tageszeitung ο Γιόζεφ Σούστερ, πρόεδρος του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου της Γερμανίας, για την απαγόρευση εισόδου στη Γερμανία που επιβλήθηκε στον Γιάνη Βαρουφάκη, μετά τη Διάσκεψη για την Παλαιστίνη στο Βερολίνο.

Ο Γιόζεφ Σούστερ ανέφερε πως «αν σε ένα τέτοιο συνέδριο προπαγανδίζονται εγκληματικά συνθήματα και η καταστροφή κρατών -από οποιονδήποτε-, τότε πιστεύω ότι έχουν ξεπεραστεί τα όρια της ελευθερίας της γνώμης και του λόγου. Και τότε περιμένω από την αστυνομία να διαλύσει μια τέτοια συνάντηση».

Ωστόσο, σε άλλο άρθρο, η Tageszeitung εκφράζει αμφιβολίες για τη συμπεριφορά των γερμανικών αρχών. Όπως επισημαίνει, «δεν υπήρξαν ποινικά κολάσιμες δηλώσεις στη διάσκεψη, κάτι που παραδέχτηκε και η αστυνομία».

«Όποιος διαδίδει ισλαμιστική προπαγάνδα και μίσος κατά των Εβραίων πρέπει να γνωρίζει ότι τέτοια εγκλήματα θα διώκονται γρήγορα και με συνέπεια, είπε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με την εφημερίδα. Η εκπρόσωπος όμως, σύμφωνα με την εφημερίδα, «δεν ήθελε να δηλώσει ποιες ακριβώς είναι οι κατηγορίες που βαρύνουν τον 63χρονο Έλληνα πρώην υπουργό Οικονομικών». «Δεν είναι δυνατή η παροχή πληροφοριών για μεμονωμένες περιπτώσεις», δήλωσε η ίδια»

Εν τω μεταξύ νέο κρούσμα απαγόρευσης σημειώθηκε στη Λίλ της Γαλλίας: το Πανεπιστήμιο της πόλης απαγόρευσε εκδήλωση για την Γάζα, στην οποία θα μιλούσε ο Μελανσόν και η ακτιβίστρια Ρίμα Χασάν.

Το Πανεπιστήμιο διατείνεται ότι στους διοργανωτές της εκδήλωσης περιλαμβάνεται μια φοιτητική οργάνωση η οποία ζητά την εξαφάνιση του Ισραήλ από τον χάρτη. Οι διοργανωτές διέψευσαν τον ισχυρισμό αλλά το Πανεπιστήμιο παρέμεινε αμετάπειστο.

Να τι θα έλεγε-μεταξύ άλλων- ο Βαρουφάκης:

«Δεν είμαι ούτε Εβραίος ούτε Παλαιστίνιος. Αλλά είμαι απίστευτα περήφανος που βρίσκομαι εδώ μεταξύ Εβραίων και Παλαιστινίων – για να συνδυάσω τη φωνή μου για την Ειρήνη και τα Παγκόσμια Ανθρώπινα Δικαιώματα με τις Εβραϊκή Φωνές για την Ειρήνη και τα Παγκόσμια Ανθρώπινα Δικαιώματα – με τις Παλαιστινιακές Φωνές για την Ειρήνη και τα Παγκόσμια Ανθρώπινα Δικαιώματα. Το να είμαστε μαζί, εδώ, σήμερα, είναι απόδειξη ότι η Συνύπαρξη δεν είναι μόνο δυνατή – αλλά ότι είναι εδώ! Ήδη.

«Γιατί όχι Εβραϊκό Κογκρέσο, κύριε Βαρουφάκη;», με ρώτησε ο ίδιος Γερμανός δημοσιογράφος, φανταζόμενος ότι ήταν έξυπνος. Δέχτηκα την ερώτησή του. Διότι αν απειληθεί ένας μόνο Εβραίος, οπουδήποτε, μόνο και μόνο επειδή είναι Εβραίος, θα φορέσω το αστέρι του Δαβίδ στο πέτο μου και θα προσφέρω την αλληλεγγύη μου – όποιο κι αν είναι το κόστος, ό,τι κι αν χρειαστεί.

Λοιπόν, ας είμαστε ξεκάθαροι: Αν οι Εβραίοι δέχονταν επίθεση, οπουδήποτε στον κόσμο, θα ήμουν ο πρώτος που θα έλεγα για ένα Εβραϊκό Συνέδριο στο οποίο θα καταγράψαμε την αλληλεγγύη μας. Ομοίως, όταν οι Παλαιστίνιοι σφαγιάζονται επειδή είναι Παλαιστίνιοι – σύμφωνα με το δόγμα ότι για να είναι νεκροί πρέπει να ήταν η Χαμάς – θα φοράω το keffiyeh μου και θα προσφέρω την αλληλεγγύη μου με όποιο κόστος, ό,τι κι αν χρειαστεί. Τα Οικουμενικά Ανθρώπινα Δικαιώματα είτε είναι καθολικά είτε δεν σημαίνουν τίποτα».

Back to top button
Our site uses cookies to improve your browsing experience and provide you with personalized content. By continuing to use our site, you agree to our cookie policy.