Α, τι καλό να λέγεται: Μια εξαιρετική πρωτοβουλία πήρε πρόσφατα ο Ανδρουλάκης. Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στη Βουλή πρόταση για την καθιέρωση από τον ΟΗΕ και την UNESCO Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας!
Την πρόταση υπογράφουν όλοι οι βουλευτές του κόμματος. Και προτείνουν να προχωρήσει η Ολομέλεια της Βουλής, όλα τα κόμματα να συμφωνήσουν δηλαδή, σε Ομόφωνο Ψήφισμα που θα κατατεθεί στους προαναφερθέντες Οργανισμούς.
Ταυτόχρονα ζητούν να αναλάβουν σχετική πρωτοβουλία τα υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού, ώστε δια των εκπροσώπων μας στην UNESCO να προωθηθεί το αίτημα, όπως θα διαμορφωθεί από το Ομόφωνο Ψήφισμα της Ολομέλειας.
Μπίνγκο για τον Ανδρουλάκη και πολύ καλό για τη χώρα μας. Ελπίζω να ανταποκριθούν ΟΛΑ τα κόμματα, αφήνοντας στην άκρη μικροκομματικές σκοπιμότητες. Πρέπει να σας πω ότι δεν είμαι βέβαιος ότι θα το πράξουν, αλλά μακάρι να διαψευστώ.
Μέχρι στιγμής την πρόταση εκθείασε ο Λαλιώτης με ανοιχτή επιστολή, ενώ ο Μπαμπινιώτης έγραψε στο Protagon ένα τεκμηριωμένο- επαινετικό για την πρωτοβουλία- κείμενο. Παραθέτουμε χαρακτηριστικό απόσπασμα, σχετικό με τα επιχειρήματα που διαθέτει η χώρα μας:
«Η επιχειρηματολογία είναι εύκολη: Ο Ελληνικός Πολιτισμός, ένας πανάρχαιος πολιτισμός που εμφανίζεται τη δεύτερη χιλιετία π.Χ., είναι ένας κατ’ εξοχήν πολιτισμός τού γραπτού λόγου. Τα γραπτά κείμενα των Ελλήνων διανοητών (φιλοσόφων, ποιητών, δραματουργών, ιστορικών, φιλολόγων-γραμματικών, ιατρών, μαθηματικών, τεχνολόγων, καλλιτεχνών κ.ά.), γραμμένα σε ελληνική γλώσσα με το ελληνικό αλφάβητο διαδόθηκαν και απετέλεσαν στέρεη πνευματική βάση αρχικά στον ευρωπαϊκό χώρο και δι’ αυτού στον παγκόσμιο.
Η ελληνική γλώσσα «πότισε» εκφραστικά τις ευρωπαϊκές αρχικά γλώσσες και δι’ αυτών την ανθρώπινη γλώσσα γενικότερα. Η Ελληνική μεγαλούργησε με τα αθάνατα κείμενα που απετέλεσαν κατακτήσεις τής ανθρώπινης σκέψης, έλαμψε επικοινωνιακά την περίοδο τού Μεγάλου Αλεξάνδρου, την αγκάλιασε ο Ρωμαϊκός πολιτισμός (που υιοθέτησε και την ελληνική γραφή με την μορφή τού λατινικού αλφαβήτου), την παγκοσμιοποίησε η γλώσσα των Ευαγγελίων, τής Θ. Λειτουργίας, των Πατέρων τής Εκκλησίας και τού «Συμβόλου τής Πίστεως», την ανακάλυψε και την ανέδειξε η Αναγέννηση και την αξιοποίησε στο έπακρον ο Διαφωτισμός».
Να σας πω και μια δική μου βεβαιότητα; Κάποιοι θα σνομπάρουν την πρόταση-ξέρετε: κάτι…προοδευτικοί της κακιάς ώρας- ενώ άλλοι δεν αποκλείεται να πούν ότι η πρόταση αυτή ενισχύει τον…σοβινισμό και τον εθνικισμό!!!
Κούνια που τους κούναγε, βέβαια. Αλλά τι να κάνουμε; Υπάρχουν κι αυτοί. Είναι η ομαδούλα των ιστορικών που μόλις ακούσει για την ελληνική γλώσσα ως καθοριστικό στοιχείο για την Συνέχεια του Ελληνισμού-μεγάλο αγκάθι για αυτούς, σας λέω-, σκίζει τα ρούχα της και βγάζει αφρούς απ΄το στόμα.
Να και ορισμένα άλλα στοιχεία για να τα ξέρετε κι εσείς, όπως τα έμαθα κι εγώ από το κείμενο του Μπαμπινιώτη:
. Στη χώρα μας υπάρχει Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας. Είναι στις 2 Φεβρουαρίου, ημέρα θανάτου του Διονυσίου Σολωμού. Όμως δεν έχει καθιερωθεί μέχρι τώρα από την UNESCO ούτε από τον ΟΗΕ Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.Συνολικά επτά γλώσσες έχουν Παγκόσμια Ημέρα και γιορτάζονται σε συμβολικές για κάθε χώρα ημερομηνίες. Είναι οι εξής: Αγγλική, Γαλλική, Ισπανική, Ρωσική, Κινέζικη, Αραβική και Αφρικανική.
Επίσης, μονάχα από την UNESCO, ορίστηκε «Παγκόσμια Ημέρα Πορτογαλικής Γλώσσας»(η 5η Μαϊου), με αφορμή την ημερομηνία συνάντησης των υπουργών της «Κοινότητας των χωρών/λαών της Πορτογαλικής γλώσσας».
Αντε, και στα δικά μας!