Γράφει ο Μιχάλης Στούκας
Επιστρέφοντας από ένα ταξίδι του στο εξωτερικό ως πρωθυπουργός μεταπολιτευτικά, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει την ιστορική φράση: «Έξω πάμε καλά», για να δείξει την πολύ καλή εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, σε αντίθεση με τις διαμαρτυρίες για τη λιτότητα, τον πληθωρισμό κ.ά. στο εσωτερικό
Αν ήθελε να πει κάποιος το ίδιο σήμερα, θα ήταν μάλλον εκτός πραγματικότητας. Η κατάσταση στο εσωτερικό είναι απερίγραπτη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται στο ναδίρ της δημοτικότητάς της και με τον ανασχηματισμό που αναμένεται οσονούπω προσπαθεί να βελτιώσει, αν αυτό είναι εφικτό, ό,τι μπορεί. Η υπόθεση των Τεμπών, δύο και πλέον χρόνια μετά το τραγικό δυστύχημα, με τα αναπάντητα ερωτήματα να παραμένουν και την κοινή γνώμη να μην πείθεται από τις διάφορες κυβερνητικές εξηγήσεις οδηγεί μοιραία σε ογκωδέστατα συλλαλητήρια, αλλά και σε αδιανόητες, πριν λίγο καιρό, πολιτικές εξελίξεις. Η τελευταία δημοσκόπηση της Real Poll εμφανίζει την «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου δεύτερο κόμμα με 12,6%, κάτι που μεταφράζεται σε 16,6% στην πρόβλεψη αποτελέσματος. Σταθερά ψηλά και η «Ελληνική Λύση» με 5,9% και 8% αντίστοιχα. Η δυναμική ρητορική της κυρίας Κωνσταντοπούλου, η έλλειψη ηγετικών προσώπων στα κόμματα της αντιπολίτευσης και η συσσωρευμένη οργή μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού αποτελούν τους βασικούς λόγους των παραπάνω εντυπωσιακών «ευρημάτων» της δημοσκόπησης.
Να σημειώσουμε βέβαια ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου δέχτηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή μια απαράδεκτη και αδιανόητη επίθεση από τον κύριο Δ. Κυριαζίδη, βουλευτή Δράμας της Ν.Δ., από την ΚΟ της οποίας διαγράφηκε. Η φράση «κάνε κανένα παιδί» που είπε ο κύριος Κυριαζίδης στην κυρία Κωνσταντοπούλου είναι αδικαιολόγητη και καταδικαστέα. Και εμείς διαφωνούμε σε πολλά με την κυρία Κωνσταντοπούλου, αν ποτέ συζητούσαμε μαζί της, θα παρουσιάζαμε πολιτικές θέσεις και μόνο… Οι Δραμινοί ψηφοφόροι, ας είναι περισσότερο προσεκτικοί στις επιλογές τους στις επόμενες εκλογές… Αυτά και άλλα πολλά (ακρίβεια, εγκληματικότητα, υγεία, παιδεία κ.λπ.) είναι τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας.
Κι αν πριν από 50 χρόνια «έξω πηγαίναμε καλά», αυτό δεν συμβαίνει τώρα. Η εκλογή Τραμπ έχει προκαλέσει απίστευτη αναστάτωση σε όλο τον πλανήτη. Και φυσικά, η Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη. Η φαινομενική ηρεμία στις σχέσεις με την Τουρκία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ελληνική υποχωρητικότητα. Φτάσαμε στο σημείο να αδυνατεί η χώρα μας να ποντίσει καλώδιο βόρεια της Κρήτης, για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, λόγω της παρουσίας τουρκικού πολεμικού πλοίου στην περιοχή. Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ήταν καταπέλτης στη Βουλή σε βάρος της κυβέρνησης. Τελικά, πού ασκούμε εθνική κυριαρχία στο Αιγαίο; Είναι παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο όπως διατυμπανίζει η κυβέρνηση; Ο χωροταξικός σχεδιασμός για τον τουρισμό στο Αιγαίο γιατί δεν περιλαμβάνει εδάφη (οι χαρακτηρισμοί νησίδες, βραχονησίδες κ.λπ είναι άστοχοι και επικίνδυνοι κατά τον κορυφαίο νησιολόγο κύριο Γεώργιο Γιαγκάκη) που βρίσκονται κοντά σε μεγάλα νησιά, δεν έχουν όμως μόνιμους κατοίκους; Μήπως γκριζάρουμε μόνοι μας ελληνικά νησιά; Την ίδια ώρα που οι Τούρκοι διδάσκουν στα σχολεία το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», τα Ελληνόπουλα, δεν είναι βέβαιο αν γνωρίζουν περισσότερα από 10-15 ελληνικά νησιά. Για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, ας μην το συζητάμε καν…
Την ίδια ώρα, η Τουρκία που φρόντισε, με επιτυχία, να τηρήσει ουδέτερη στάση στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, ζητά να έχει θέσει στην ευρωπαϊκή άμυνα, ενώ σίγουρα παίζει και ύποπτο (έως και βρόμικο…) ρόλο στις σφαγές Αλεβιτών και Χριστιανών στη Συρία από το νέο καθεστώς της χώρας. Ο σταυρός προκαλεί όχι απλά αλλεργία στους Μουσουλμάνους, αλλά τους κάνει να εξωτερικεύσουν όλα τα βάρβαρα αισθήματα που τρέφουν για όσους πιστεύουν σε έναν άλλο Θεό από τον Αλλάχ…
Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε σαν σίφουνας, αλλά φαίνεται ότι άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα. Η ειρήνευση στο μέτωπο Ρωσίας-Ουκρανίας, δεν είναι τόσο εύκολη, όσο ο ίδιος πίστευε. Η συμπεριφορά του προς τον Ζελένσκι, ανεξάρτητα από το τι έχει κάνει και ποιος είναι πολιτικά, ο Ουκρανός Πρόεδρος, ήταν όχι απλά απαξιωτική, αλλά απαράδεκτη. Ούτε ο Πούτιν δεν θα του μιλούσε έτσι… Αλλά και στο θέμα της συνέπειας, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν τα πηγαίνει πολύ καλά… Στο θέμα δασμών σε άλλες χώρες, σχεδόν καθημερινά αλλάζει γνώμη. Αποκηρύσσει τα ηλεκτρικά (και όχι ηλεκτρονικά που είπε ο Αντώνης Σαμαράς στη Βουλή) αυτοκίνητα, αλλά εξυμνεί την Tesla του φίλου και συνεργάτη του Ίλον Μασκ.
Ο Μασκ, προφανώς θεωρεί ότι συγκυβερνά με τον Τραμπ, και μιλάει, όταν δεν κάνει παιδιά, με απαξιωτικό τρόπο σε εκλεγμένους ξένους πολιτικούς. Μετά το «κορίτσι» μου στον Τζάστιν Τριντό, απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι του είπε: «Σώπασε ανθρωπάκι!», με αφορμή έναν καβγά για το Starlink της SpaceX του Μασκ. Από πού αντλεί αυτό το θράσος ο πολυεκατομμυριούχος Μασκ; Όποιος κι αν είναι ο συνομιλητής του, όταν έχει εκλεγεί από τον λαό της χώρας του, δεν έχει κανένα δικαίωμα να του μιλάει έτσι ο κάθε Μασκ.
Τέλος, έχουμε και τον άλλο «κακό», τον Αντιπρόεδρο των Η.Π.Α. Τζέιμς Ντόναλντ Μπόουμαν. Όχι, δεν κάναμε λάθος, μ’ αυτό το όνομα γεννήθηκε το 1984 ο γνωστός σήμερα ως Τζέι Ντι Βανς. (υιοθέτησε αργότερα το όνομα του παππού του Τζέιμς Βανς). Έχοντας σκωτσέζικη και ιρλανδική καταγωγή, ήρθε στην Ευρώπη, την πατρίδα των προγόνων, για να τη διασύρει στο Μόναχο, πριν από έναν περίπου μήνα. Συγνώμη κύριε Βανς, πότε εγκαταστάθηκαν οι πρόγονοί σας στις Η.Π.Α.; Η χώρα σας είναι αγνή και αμόλυντη; Οι αξίες που φέρονται ότι υπηρετούν οι Η.Π.Α, από πού προέρχονται; Ο ευρωπαϊκός διαφωτισμός, η Γαλλική Επανάσταση, ακόμα και η αρχαία Ελλάδα, δεν έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του πρώτου Συντάγματος των Η.Π.Α.; Να δεχτούμε, το έχουμε γράψει άλλωστε, ότι οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εκτός τόπου και χρόνου. Με ποιο δικαίωμα μιλάτε προσβλητικά για 500 εκατομμύρια (συμπεριλαμβανομένης και της Μεγάλης Βρετανίας)Ευρωπαίους; Ενοχληθήκατε κύριε Μπόουμαν, επειδή στη συνομιλία σας με διαδηλωτές που υποστήριζαν την Ουκρανία, έδειξαν οι κάμερες και τα παιδιά σας. Σωστά διαμαρτυρηθήκατε. Όταν όμως διασύρατε εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίους, βάζοντας τους στο ίδιο τσουβάλι με τους ανεπαρκείς ηγέτες τους σκεφτήκατε αν και πόσο τους ενοχλείτε; Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να εμφανίζεστε από το πουθενά, ως παγκόσμιος τιμητής;
Όσο για τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μεγάλης Βρετανίας (θεωρούμε ότι ο Κιρ Στάρμερ, αν μπορούσε, θα έβαζε σήμερα τη χώρα του ξανά στην Ε.Ε.) έπρεπε να φτάσουμε στο «και πέντε» για να καταλάβουν ότι θα πρέπει επιτέλους να οργανωθεί κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, να δημιουργηθεί ευρωστρατός και να υπάρξει αυστηρότερη πολιτική απέναντι στους λαθρομετανάστες. Αρκετά πια με τις οικονομικές συγκλίσεις, τα σύμφωνα της σταθερότητας κ.λπ. Ενιαία Ευρώπη, χωρίς ενιαία πολιτική άμυνας και ασφάλειας δεν νοείται. Και προσοχή στους όψιμους λάτρεις της ενωμένης Ευρώπης, τύπου Ερντογάν…
Την ίδια ώρα που συμβαίνουν όλες αυτές οι κοσμογονικές εξελίξεις η Ελλάδα είναι απούσα, απρόσκλητη και αμήχανη. Πόνταρε στην εκλογή της Κάμαλα Χάρις μάλλον και η εκλογή του τυφώνα Τραμπ αιφνιδίασε την κυβέρνηση, που ψάχνει τώρα να βρει πυξίδα για να πορευτεί στο παγκόσμιο ομιχλώδες τοπίο.
Δυστυχώς λοιπόν, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τη χώρα μας και διεθνώς. Και αντί ο Τραμπ να στείλει στην Ελλάδα έναν μπαρουτοκαπνισμένο διπλωμάτη ως πρέσβη, στέλνει την κυρία Κίμπερλι Γκιλφόιλ, η ακρόαση της οποίας από τα αμερικανικά νομοθετικά σώματα, μάλλον είναι πολύ παρατεταμένη. Έχει υπόψη της η κυρία αυτή ότι έρχεται στο στόμα του λύκου; Ας ελπίσουμε, ότι δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις στη διάρκεια της θητείας της καθώς έχουμε αμφιβολίες για τις ικανότητές της…Ας μην επεκταθούμε περισσότερο.
Η σύσφιξη των σχέσεών μας με το Ισραήλ, της μόνης ίσως χώρας που προκαλεί πανικό και αλλεργία στον πολυπράγμονα και υπερφίαλο Ερντογάν είναι κατά τη γνώμη μας μία πολύ καλή λύση για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Θα έρθουν Ισραηλινοί και Ευρωπαίοι να πολεμήσουν για την Ελλάδα αν χρειαστεί; Μάλλον όχι. Μόνο όμως με στρατηγικές συμμαχίες με ισχυρούς εταίρους, το αποτρεπτικό δόγμα της χώρας μας μπορεί να λειτουργήσει με επιτυχία, αποθαρρύνοντας επίδοξους αναβιωτές νεκρών αυτοκρατοριών.
Πηγή: protothema.gr