Παγώνει η οικοδομή

Γράφει ο Νίκος Φιλιππίδης

Σε μια χώρα που τα καλά διαθέσιμα σπίτια είναι ελάχιστα και λόγω της μειωμένης προσφοράς τους πανάκριβα, τον Ιανουάριο που μας πέρασε εκδόθηκαν μόλις 1.762 νέες οικοδομικές άδειες. Προφανώς είναι αδιανόητη πλέον η σύγκριση με την περίοδο 2008, όταν κάθε μήνα εκδίδονταν περίπου 5.000 νέες οικοδομικές άδειες. Είναι ωστόσο πολύ χαμηλότερα και από την επίδοση των τελευταίων ετών, όπου κάθε μήνα εκδίδονται περίπου 2.000-2.500 νέες οικοδομικές άδειες.

Εχουν ενδιαφέρον όμως τα επιμέρους στοιχεία. Σε ολόκληρη την Αττική, όπου δημιουργείται πάνω από το 50% του πλούτου της χώρας, οι νέες οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν ήταν 347 (μειωμένες κατά 22,9%). Στα νότια και στα βόρεια προάστια, όπου το αντάρτικο δημάρχων βρίσκεται σε έξαρση, η πτώση ξεπερνάει το 70%. Σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, στο Βόρειο Αιγαίο 45, στην Ηπειρο 77 και στη Θεσσαλία 90. Πρακτικά έχει παγώσει η οικοδομική δραστηριότητα. Αυτή την περίοδο εκτελούνται με προβλήματα και ασάφειες για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται μόνο οι περίπου 14.500 οικοδομικές άδειες που είχαν εκδοθεί στο παρελθόν και μάλλον προλαβαίνουν να χτισθούν με τον αντισυνταγματικό οικοδομικό κανονισμό.

Η ασάφεια υπάρχει όσο δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί επισήμως τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Μετά το χτίσιμο αυτών, ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει. Τι είδους οικοδομή θα έχουμε και κυρίως σε ποιες τιμές θα πωλούνται τα διαμερίσματα, δεδομένου ότι τα «ευεργετήματα», όπως τα μεγάλα υπόγεια, οι σοφίτες, τα πατάρια, βγαίνουν από την εξίσωση, μειώνοντας τα προς πώληση τετραγωνικά.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, το στεγαστικό πρόβλημα θα μεγαλώνει. Πιθανοί αγοραστές νεόδμητων θα στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε μεταχειρισμένα και τα κατάλληλα σπίτια για τους δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου 2» θα γίνονται ολοένα και λιγότερα.

Με λίγα λόγια, βρισκόμαστε μπροστά στην τέλεια καταιγίδα, όπου η ταχεία νομοθέτηση του νέου οικοδομικού κανονισμού μπορεί μόνο να σημάνει την αρχή της λύσης. Ο νέος όμως νόμος δεν μπορεί να είναι σαν τον παλιό.

Στην Κύπρο, μου έλεγε ένας μηχανικός, ο οικοδομικός κανονισμός είναι ένα αυστηρό έντυπο μερικών σελίδων. Απλό κείμενο, ξεκάθαρο, που δεν χρήζει παρερμηνειών, γιατί ξεκαθαρίζει σε απόλυτο βαθμό τους όρους και τις προϋποθέσεις της εκτέλεσης μιας οικοδομικής άδειας, χωρίς παραθυράκια.

Στην Ελλάδα, ο οικοδομικός κανονισμός που κηρύχθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας και έχτιζε όλη η χώρα για 13 χρόνια, περιελάβανε 48 άρθρα, δεκάδες παραγράφους και άθροιζε εκατοντάδες σελίδες με κάθε χρήσιμη ή άχρηστη λεπτομέρεια. Το ότι βγήκε αντισυνταγματικός ήταν κάτι σαν το «κερασάκι στην τούρτα»..

Πηγή: tovima.gr

Back to top button
Our site uses cookies to improve your browsing experience and provide you with personalized content. By continuing to use our site, you agree to our cookie policy.