Στη Γερμανία Μερτς και AfD, στην Ελλάδα 41%. Οι ευθύνες, μη συμπτωματικές

Γράφει ο Χρήστος Δεμέτης

Παρέλαση του AfD στην ανατολική Γερμανία. Οι τεχνοκράτες κάνουν για την ώρα, πάρτι.

Η περιρρέουσα αυτοαναφορικότητα σε social media και μη, η ελλιπής εκλαΐκευση, (κυρίως) ο πολυκερματισμός της Αριστεράς και οι γενικολογίες της Σοσιαλδημοκρατίας απέναντι στη φτώχεια και τον πληθωρισμό, έχουν φέρει αυτά τα αποτελέσματα όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και σε αρκετά κράτη της Ευρώπης.

Και έπεται συνέχεια, την ώρα που τα ανθρώπινα δικαιώματα πάνε κατά διαόλου.

Παράλληλα, ο έλεγχος των media από δεξιόστροφα ολιγοπώλια, σε χώρες όπως η δική μας, ενισχύει την “ιδεολογία” του there is no alternative.

Υπάρχει βέβαια και χειρότερο. Δυστυχώς, πολλοί σύγχρονοι θεωρητικοί και “αξιωματούχοι” της Αριστεράς, θεωρούν πως ο μέσος πολίτης έχει διαβάσει Ρόζα Λούξεμπουργκ, Πουλαντζά και Σχολή της Φρανκφούρτης και μπορεί να κρίνει το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι μέσα από συγκριτική επισκόπηση θεωριών, την ώρα που δεν έχει να φάει.

Και το ακόμη χειρότερο είναι πως δεν υπάρχει – όχι σύμπνοια – γόνιμος διάλογος στον ευρύτερο χώρο του “προοδευτικού τόξου”. Και αυτό γίνεται δυστυχώς σε ουκ ολίγους προοδευτικούς, “ακτιβιστικούς” χώρους.

Στον αντίποδα, η Αριστερά στη Γερμανία κατάφερε, έστω και την ύστατη στιγμή, να αλλάξει λόγο και τοποθέτηση και να ισχυροποιηθεί μέσα από τη χρήση νέων Μέσων, όπως το TikTok. Είναι χαρακτηριστικό πως το Die Linke κατέγραψε τα υψηλότερα ποσοστά του, περίπου 25% των ψήφων, στις ηλικίες 18-24%. Ενδεχομένως θα πήγαινε και υψηλότερα, αν δεν είχε σταθεί τόσο απροκάλυπτα υπέρ του εξοπλισμού του Ισραήλ έναντι της Παλαιστίνης.
Αν δεν αλλάξουν ριζικά τα παραπάνω θα τρώμε antiwoke και τραμπισμό στα μούτρα, για χρόνια, με εν Ελλάδι κυβερνητικά “κρούσματα”, να μη λείπουν.

Υπάρχει όμως και ένα οξύμωρο:

Η Ακροδεξιά δεν έχει μια εν γένει αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση, αναλώνεται σε αντιμεταναστευτικούς λαϊκισμούς (βλέπε Λεπέν και AfD) και αναπαράγει οικονομικά αδιέξοδα που δήθεν, θα μπορέσει να επιλύσει.

Ωστόσο, τελευταία, παίρνει γραμμή από Ρωσία και Τραμπ, οπότε έτοιμα “σχήματα” υπάρχουν. Καθόλου τυχαία η ακραιφνής στήριξη του Μασκ προς το AfD, καθόλου τυχαία τα συγχαρίκια του Τραμπ ένθεν και ένθεν, με αναφορές στον… εαυτό του.

Και αυτό καθιστά την ευρωπαϊκή Ακροδεξιά, πιο επικίνδυνη, ιδίως σε περιπτώσεις Όρμπαν, Μελόνι και Λεπέν, που βλέπουν τις δυνάμεις τους εντός ΕΕ να κεφαλαιοποιούνται. Και να μην ξεχνάμε πως σε επίπεδο διεθνιστικό, η Ακροδεξιά είναι πολύ πιο πρόθυμη και έτοιμη να συνεργαστεί σε ζητήματα ατζέντας, υπογείως και υπεργείως, σε σχέση με τις λοιπές δυνάμεις.

Πηγή: news247.gr

Back to top button
Our site uses cookies to improve your browsing experience and provide you with personalized content. By continuing to use our site, you agree to our cookie policy.