Θέλει εκλογές; Άντε καλέ

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Οι περισσότεροι βουλευτές και οι αναλυτές που συμβουλεύονται τα κόμματά τους εκτιμούν ότι σαφέστερη εικόνα για τη δυναμική τους προς τις εκλογές θα αρχίσουν να αποκτούν μετά από τη φετινή ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί θα «βάλουν τα καλά τους» για να προσεγγίσουν ευρύτερα εκλογικά κοινά
Ωστόσο μέσα στο 2025, στη μέση της δεύτερης κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καταγράφονται οι τάσεις μαζί με τις αγωνίες των πολιτών για την επόμενη μέρα.

Η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ασφαλές προβάδισμα, παρότι δυσκολεύεται να αποχωριστεί οριστικά τα ποσοστά των περσινών ευρωεκλογών, όταν και έχασε περίπου 13 ποσοστιαίες μονάδες από τις διπλές εθνικές εκλογές, που είχαν γίνει μόλις ένα χρόνο πριν. Το ΠΑΣΟΚ αν και ανέλαβε τα ηνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης λόγω των διασπάσεων του ΣΥΡΙΖΑ κόλλησε επί μήνες στο ντέρμπι με την Πλεύση Ελευθερίας- τώρα φαίνεται ότι επανέρχεται στη δεύτερη θέση αλλά συνεχίζει να ζει με την εικόνα των χαμηλών πτήσεων, σε σχέση τουλάχιστον με το πρώτο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ισχνά μονοψήφια ποσοστά, η Νέα Αριστερά δυναμική που δεν της εξασφαλίζει την είσοδό της στη βουλή και μόνο η Πλεύση Ελευθερίας βλέπει να διατηρεί τα «άλματα» που έκανε σε σχέση με τις επιδόσεις της στις ευρωεκλογές. Στη χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ φτάνει τις 15 μονάδες. Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης ότι το εκλογικό σώμα μόνον ανεπαίσθητα επηρεάζεται προς το παρόν από την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ: Όλα τα κόμματα – πλην της Πλεύσης που χάνει μιάμιση μονάδα και του ΣΥΡΙΖΑ που κερδίζει μία – καταγράφουν στην πρόθεση ψήφου τα ίδια ποσοστά σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας., ενώ εμφανίζεται και οριακή μείωση των αναποφάσιστων. Οι πολίτες εκφράζουν παράλληλα την ανησυχία τους (εκτός από την ακρίβεια κα)για τα ελληνοτουρκικά, αλλά και για την κρίση στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, τρεις στους τέσσερις δηλώνουν ότι θεωρούν σημαντική την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ , ωστόσο οι γνώμες μοιράζονται όταν το ερώτημα αφορά στο ποια κόμματα αγγίζει το συγκεκριμένο ζήτημα: Το 33% απαντά «την σημερινή κυβέρνηση», ένα άλλο 33% λέει «όλα τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει και το 23% κάνει λόγο για «ολόκληρο το πολιτικό σύστημα».

Σε αυτήν τη φάση υπάρχει πράγματι κόμμα (από τα υπάρχοντα) που θέλει πράγματι εκλογές εδώ και τώρα θεωρώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ευνοήσει τα σχέδιά του και θα το φέρει πολύ κοντά στους ρεαλιστικούς εκλογικούς στόχους που κυκλώνουν στο επιτελείο του; Η Νέα Δημοκρατία έχει κάθε λόγο να θέλει να κερδίσει χρόνο και να εμφανιστεί πιστή και αξιόπιστη σε σχέση με τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα εξαντλήσει τη δεύτερη και θα διεκδικήσει και μια Τρίτη τετραετία. Αυτό έχει πει, αυτό υποστηρίζουν και οι βουλευτές του, που σε κάθε περίπτωση ανησυχούν από τα σενάρια των αιφνιδιασμών. Η κυβερνητική παράταξη είδε από την αρχή της δεύτερης θητείας να χάνει ένα σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων, να γίνονται όλο και πιο δύσπιστοι οι κεντρώοι που την στήριξαν το 2019 και το 2023 και να επιφυλάσσονται αρκετοί άλλοι σταθμεύοντας στη δεξαμενή των αναποφάσιστων ή να κινούνται προς άλλη κατεύθυνση.

Η διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών και το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ εντάσσονται σε ένα εξαιρετικά δύσβατο εξάμηνο (το πρώτο του 2025) για τη Νέα Δημοκρατία, η κυβέρνηση της οποίας δεν έχει καταφέρει να κάνει άλματα στο πεδίο της αντιμετώπισης της ακρίβειας. Ο κ. Μητσοτάκης έχει υποστηρίξει ότι το κυβερνητικό έργο θα αρχίσει να αποκτά σαφές αποτύπωμα σταδιακά, μέχρι το 2027 και άλλωστε στη φετινή ΔΕΘ θα έχει ένα βήμα για να δοκιμάσει την απήχηση της ΝΔ σε σχέση με τις εξαγγελίες της. Όλο και περισσότεροι στη ΝΔ μιλούν σχεδόν ανοιχτά πλέον για το ενδεχόμενο να γίνουν διπλές εκλογές, αναγνωρίζοντας έτσι ότι η αυτοδυναμία μοιάζει με άπιαστο όνειρο, τουλάχιστον στην πρώτη κάλπη. Προφανώς και η κυβέρνηση έχει πολλές κινήσεις να κάνει μέχρι τις εκλογές για να βελτιώσει την εικόνα της στα διάφορα και διαφορετικά κοινά. Άρα χρειάζεται χρόνο και αν θα μπορούσε να επιλέξει το πλέον ιδανικό σενάριο θα ήθελε να απομακρύνει από τα βραχυπρόθεσμα σχέδιά της τα εκλογικά. Η κάθε επόμενη μέρα βέβαια στην πολιτική είναι διαφορετική και άρα όλα μπορεί να αλλάξουν, όμως η ανοιχτή υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ επιβάλλει συγκεκριμένες κινήσεις και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο που να αποδεικνύουν ότι η ΝΔ δεν επιχειρεί να βάλει το πρόβλημα κάτω από το χαλί και να κλείσει απλώς το θέμα λέγοντας απλώς ένα «αποτύχαμε, πάμε παρακάτω». Η Νέα Δημοκρατία πήρε τεράστια ποσοστά σε δύο εθνικές κάλπες, το 2019 και το 2023 περιγράφοντας συγκεριμένες δεσμεύσεις προς τους πολίτες. Έτσι όπως κινείται δείχνει λοιπόν ότι κάθε άλλο παρά πορεύεται προς την προκήρυξη πρόωρων εκλογών- αντιθέτως επιθυμεί να αξιοποιήσει τη διετία μπας και αλλάξει προς όφελός της το κλίμα.

Το ΠΑΣΟΚ επί του παρόντος κάνει λόγο για την ανάγκη πολιτικής αλλαγής αλλά δεν φωνάζει «εκλογές», με το επιχείρημα ότι πρέπει να απομακρυνθεί ο κίνδυνος της παραγραφής των αδικημάτων για τον ΟΠΕΚΕΠΕ- δηλαδή να ολοκληρωθεί στο σύνολό της η κοινοβουλευτική διαδικασία της προανακριτικής που θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα. Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να δηλώνει ότι είναι σε εκλογική ετοιμότητα, αλλά κάθε άλλο παρά έτοιμο είναι για να βάλει ψηλά τον πήχη και να διατηρήσει τους διακηρυγμένους στόχους πείθοντας περισσότερους ψηφοφόρους. Περνά εκ νέου στη δεύτερη θέση, αλλά σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν παρουσιάζει πειστικό αφήγημα ως μία εναλλακτική κυβερνητική δύναμη. Κόμμα και αρχηγός (ως προς την καταλληλότητα για πρωθυπουργός) δεν πιάνουν μέχρι τώρα τους στόχους που λογικά είχαν θέσει από τις περσινές εσωκομματικές εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δια του Σωκράτη Φάμελλου και η Νέα Αριστερά δια του Αλέξη Χαρίτση ζητούν εδώ και τώρα εκλογές, αλλά ποιους πείθουν ότι μπορεί να βγουν ενισχυμένοι από το εκλογικό τεστ; Η φράση «δώσε χρόνο στο χρόνο» μάλλον ταιριάζει περισσότερο στην περίπτωσή τους προκειμένου να κάνουν νέες προσπάθειες «επιβίωσης» στη δύσκολη συγκυρία για τα κόμματά τους.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Πλεύση Ελευθερίας προηγείται μεταξύ εκείνων που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν για να εκφράσουν τον θυμό τους – με δεύτερη την Ελληνική Λύση στο συγκεκριμένο κοινό. Αντίθετα, πέφτει στην τέταρτη θέση στην ομάδα των ψηφοφόρων που λένε ότι θα ψηφίσουν με βάση του ποιος τους δίνει ελπίδα – που είναι το 48% του συνόλου. Είναι προφανές ότι το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου που είδε τα ποσοστά του να εκτινάσσονται τον περασμένο Φεβρουάριο (από τα ογκώδη συλλαλητήρια για τα Τέμπη) αλλά βλέπει τώρα (λίγους μήνες αργότερα να αρχίσουν να ξεφουσκώνουν) να θέλει πράγματι εκλογές «εδώ και τώρα». Έχει μετρηθεί απευθυνόμενο σε «θυμωμένους» αλλά δεν έχει κριθεί απευθυνόμενο στα κοινά που προσέρχονται στην κάλπη για να πάρουν θέση για την επόμενη μέρα. Υπό αυτή την έννοια, η Πλεύση Ελευθερίας είναι ίσως το μόνο κόμμα που ευνοείται από το σενάριο των πρόωρων εκλογών, ας πούμε μετά τη ΔΕΘ. Διότι μέχρι το 2027 μπορεί να αρχίσει να βλέπει τα τωρινά δημοσκοπικά κομμάτια της να επιστρέφουν σταδιακά στις προηγούμενες επιλογές ή να ενισχύουν. Όλα τα άλλα κόμματα έχουν αντιθέτως αρκετούς λόγους για να θέλουν εκλογές στην ώρα τους.

Πηγή: protothema.gr

Back to top button
Our site uses cookies to improve your browsing experience and provide you with personalized content. By continuing to use our site, you agree to our cookie policy.