Το νέο έπος Άδωνι και τα «κλεμμένα» του Μητσοτάκη

Γράφει ο Δημήτρης Χόνδρος

Υπάρχει μια λαϊκή ρήση που αναφέρεται σε όσους θέλουν να κρυφτούν αλλά η χαρά δεν τους αφήνει. Ταιριάζει γάντι στον Αδωνι Γεωργιάδη. Κάθε προσπάθεια του υπουργού Υγείας να εμφανιστεί ως φιλελεύθερος πολιτικός σκοντάφτει στην αδυναμία του να εμποδίσει να βγει προς τα έξω ο Αδωνις του ΛΑΟΣ και εκείνος ο κύριος μιας εκπομπής με κιτς σκηνικά που είχε ταράξει τον κόσμο στις «ελληνοπρεπείς» κουτουράδες.

Το νέο έπος του Αδωνι
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κύριος Γεωργιάδης είχε πέσει, για ένα διάστημα, σε δυσμένεια. Ενόχλησε ακόμα και το Μέγαρο Μαξίμου η παρουσία του στα τηλεοπτικά παράθυρα τις παραμονές των μεγάλων συγκεντρώσεων για τα Τέμπη. Καλούσε, τότε, ο κ. Γεωργιάδης τους ψηφοφόρους της ΝΔ να αντιδράσουν με οργή όταν άκουγαν για «έγκλημα» και «συγκάλυψη» στα Τέμπη. Τι σημαίνει αυτό; Όπως το ερμηνεύει κανείς. Από το κόβω, εδώ και τώρα, κάθε συζήτηση μέχρι αρχίζω να παίζω ξύλο. Αλλά δεν έμεινε μόνο εκεί ο κ. Γεωργιάδης. Αποφάσισε ότι όποιος ήθελε να πάρει μέρος στις συγκεντρώσεις ήταν εχθρός της κυβέρνησης και της δημοκρατίας, επεδίωκε την κοινωνική αναταραχή και το χάος.

Η τιμωρία έληξε, ο κ. Γεωργιάδης βγήκε από το ψυγείο αρχίζοντας να γράφει νέες σελίδες δόξας. Αποκορύφωμα η χθεσινή του αναφορά στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ που ήταν μια αποθέωση της δημοκρατίας και των διαδικασιών της, όπως την εννοεί ο υπουργός Υγείας.

Tι μας είπε, σε απλά ελληνικά, ο κ. Γεωργιάδης; Ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία μπορεί να στέλνει στη Βουλή όποια δικογραφία θέλει και να ζητάει ότι θέλει. Όμως, την τελική απόφαση για το αν θα διερευνηθούν τυχόν ευθύνες υπουργών, τη λαμβάνει η Βουλή. Για την ακρίβεια η πλειοψηφία της. Την πλειοψηφία στη Βουλή την έχει η ΝΔ. Και από τη στιγμή που η ΝΔ αποφάσισε ότι δε θέλει να ελεγχθούν οι υπουργοί της, ψάξτε να βρείτε άλλο σκάνδαλο. Αυτό έληξε ωραία και δημοκρατικά. Τελεία.

Αλήθεια ασπάζεται η κυβέρνηση τη λογική του κ. Γεωργιάδη; Είναι της λογικής του «αποφασίζουμε και διατάσσουμε»; Καταγράφηκε κάποια απόσταση από τη λογική του υπουργού Υγείας; Καμία απολύτως. Τελεία και (εδώ) και παύλα. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Τα «κλεμμένα» του Μητσοτάκη

Αλλά στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ αυτό που πραγματικά κάνει εντύπωση και η στάση του Πρωθυπουργού. Πολύς κόσμος περίμενε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δύο πράγματα.

Πρώτον, περισσότερη γενναιότητα. Δε γίνεται για ένα σκάνδαλο που εκτυλίχτηκε επί των ημερών της δικής του διακυβέρνησης, να φταίνε και όλοι οι υπόλοιποι. Η δικογραφία δεν αφορά το τι έγινε στον ΟΠΕΚΕΠΕ το 1998 η το 2005 αλλά το διάστημα των 4 χρόνων διακυβέρνησης της ΝΔ. Πώς γίνεται να φταίνε όλοι επειδή η κυβέρνηση «κοιμήθηκε» και επέτρεψε στους «Φραπέδες» και τους «Χασάπηδες», δηλαδή στα δικά της παιδιά να κάνουν ζωάρα με τα λεφτά των άλλων;

Θα μπορούσε ο κ. Μητσοτάκης να συνοδέψει το, κατόπιν εορτής, «αποτύχαμε», με το αυτονόητο. Να πει ότι θα πέσει άπλετο φως στην όλη ιστορία και αν έχουν ευθύνη οι υπουργοί μου, απλά δεν καταλαβαίνω, ούτε από ονόματα, ούτε από εσωκομματικές ισορροπίες, ούτε από τίποτα. Αντί αυτού επέλεξε αρχικά τη γνωστή γραμμή του «δεν ήξερα, δεν άκουσα» πριν πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα με την εξεταστική από το 1988(!) λες και το πρόστιμο θα το πληρώσουμε για όσα έγιναν τις προηγούμενες δεκαετίες.

Θα περίμενε ο κόσμος από τον Πρωθυπουργό περισσότερη γενναιότητα και λιγότερο λαϊκισμό. Αλλά από το Καρπενήσι, το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι ζήλεψε τη δόξα των ένδοξων ημερών του Αλέξη Τσίπρα. Τι είπε στον κόσμο; Ότι εντάξει κάποια τρωκτικά έκλεψαν μερικά δισεκατομμύρια ευρώ αλλά δεν έγινε και κάτι. Θα πληρώσουμε από τον προϋπολογισμό το πρόστιμο που μας επέβαλε η Κομισιόν αλλά μην ανησυχείτε θα πάρουμε πίσω τα κλεμμένα και θα ρεφάρουμε.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε δεν πρέπει να έχουμε καμία αμφιβολία για αυτό. Ότι, δηλαδή, θα πάρει πίσω τα κλεμμένα. Ουπς! Να μια καλή ερώτηση για μια δημοσκόπηση που θα μπορούσε να γίνει όχι μόνο στο σύνολο του κόσμου αλλά στις τάξεις των κυβερνητικών στελεχών, των βουλευτών και ψηφοφόρων της ΝΔ και των καλούμενων «ακροκεντρώων» που είδαν στην αναφορά του Πρωθυπουργού «αποφασιστικότητα» αντί για «κορώνα προς λαϊκή κατανάλωση».

Θα πάρει πίσω τα κλεμμένα ο Μητσοτάκης ή μήπως έχετε τίποτα αμφιβολίες;

Πηγή: tovima.gr

Back to top button
Our site uses cookies to improve your browsing experience and provide you with personalized content. By continuing to use our site, you agree to our cookie policy.