Σχεδόν την είχα ξεχάσει την κυρία Λάουρα Κοβέσι ή Κιόβεσι, την ευρωπαία εισαγγελέα που πρόσφατα μπήκε με φόρα στην πολιτική σκηνή της χώρας μας και έβαλε φωτιά στα τόπια.
Ένα λεπτάκι για να θυμηθούμε τι έγινε: Δήλωσε, λοιπόν, η κυρία Κοβέσι ότι συνάντησε προσκόμματα στην έρευνά της για τα Τέμπη. Το ακούς και λες «ώπα, κάτι σοβαρό συμβαίνει εδώ».
Κι επειδή τα προσκόμματα και τα εμπόδια δεν πέφτουν από τον ουρανό, αλλά κάποιο χέρι τα ορθώνει στον ερευνητικό δρόμο της εισαγγελέως, ο νους σου πάει κατ΄ ευθείαν στην κυβέρνηση.
Κι όχι άδικα. Γιατί το όλο «θέμα Τέμπη» δείχνει συγκάλυψη. Ε, όταν το λέει και κοτζάμ εισαγγελέας ευρωπαϊκής προελεύσεως, το πράγμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα.
Άλλο που δεν ήθελε η αντιπολίτευση. Πήρε την Κοβέσι και την έκανε σημαία της. Οσο να ΄ναι, η ευρωπαϊκή σφραγίδα δίνει υπεραξία στα εγχώρια επιχειρήματα περί συγκάλυψης. Ετσι δεν είναι;
Μωρέ έτσι και χειρότερα- για την κυβέρνηση- θα ήταν, αν είχε έστω μια στάλα δίκιο η φορτσάτη κυρία εισαγγελέας. Όμως δεν είχε. Δεν έχει. Και να γιατί(το ξέρω ότι τα ξέρετε, αλλά δεν βλάπτει η υπενθύμιση μιας και ο φουριόζος Κασσελάκης την θυμήθηκε και την επικαλέστηκε).
Πρώτον, η κυρία Κοβέσι ήρθε για να ερευνήσει τι έχει συμβεί με τα ευρωπαϊκά χρήματα-και πως έχουν διατεθεί- για τους ελληνικούς σιδηρόδρομους. Καμμία σχέση δηλαδή με το έγκλημα στα Τέμπη. Αυτή την αρμοδιότητα έχει, γι αυτό ήρθε στη χώρα μας. Και μόνο.
Δεύτερον, η κυρία αυτή διέπραξε πονηρά ένα λεκτικό σφάλμα- εκτός κι αν φταίνε τα αγγλικά της, τα δικά της ή του μεταφραστή. Μίλησε, λοιπόν, για προσκόμματα, δηλαδή για εμπόδια(που κάποιος βάζει), αλλά δεν ανέφερε ούτε ένα πρόσκομμα. Κανένα. Όμως η εντύπωση είχε ήδη δημιουργηθεί: Κάποιος βάζει εμπόδια στην έρευνα της εισαγγελέως για τα Τέμπη.
Τρίτο και χειρότερο: Η Κοβέσι ονομάτισε επιτέλους το εμπόδιο. Ηταν/είναι το ελληνικό Σύνταγμα! Και ο εκτελεστικός νόμος περί ευθύνης υπουργών. Με δυό λόγια, διαλύθηκε η ομίχλη περί παρέμβασης και προσκόμματος (από την κυβέρνηση) και είδαμε να κάθεται στο σκαμνί του κατηγορουμένου το Σύνταγμα( του οποίου η σχετική διάταξη είχε ψηφιστεί σχεδόν από όλα τα κόμματα).
Όταν αποσαφηνίστηκε το θέμα, η αντιπολίτευση δίπλωσε τα φτερά της και χαμήλωσε τους τόνους σχετικά με τα προσκόμματα. Εκτός από τον Κασσελάκη. Που ο,τι θυμάται χαίρεται, αρκεί να είναι καταγγελτικό και πιασάρικο.
Όμως το ζήτημα είναι σοβαρό: Με ποια αρμοδιότητα η κυρία εισαγγελέας παρεμβαίνει σε μείζον θέμα, δηλαδή σε κάτι που αφορά τον καταστατικό χάρτη της χώρας; Ποιος της έδωσε αυτό το δικαίωμα;
Ας κάτσει λοιπόν στ΄αυγά της, και μαζί της όσοι έτρεξαν να την επικαλεστούν, κι ας κάνει τη δουλειά της σχετικά με τα οικονομικά(χρήματα της Ενωσης και πως διατέθηκαν).
Με δυό λόγια: Κάνε στην άκρη, κυρία μου, και μη φυτρώνεις εκεί που δεν σε σπέρνουν. Οσο για τα Τέμπη, θα τη βρούμε την άκρη κι ο κάθε-κυβερνητικός ή άλλος- κατεργάρης θα κάτσει στον πάγκο του. Ουδέν κρυπτόν…
• Για την ιστορία, να τι ακριβώς έχει πει η κυρία Λάουρα Κοβέσι:
«Μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια. Μας μπλοκάρουν από το να εφαρμόσουμε τη Δικαιοσύνη. Γιατί αν σου απαγορεύουν να κάνεις έρευνα, δεν μπορείς να αποκαλύψεις την αλήθεια»(…)
«Δυστυχώς η Συνταγματική πρόβλεψη πρέπει να αλλάξει. Γι’ αυτό το έχουμε ζητήσει και έχουμε στείλει επιστολή στην Κομισιόν… Εάν το έργο είχε ολοκληρωθεί εγκαίρως, τα Τέμπη δεν θα είχαν συμβεί. Αυτό το τραύμα δεν μπορεί να επουλωθεί χωρίς δικαιοσύνη.
Τον Δεκέμβριο καλέσαμε 23 δημόσιους λειτουργούς. Ερευνήσαμε μόνο τα κομμάτια που αφορούν το πως αξιοποιήθηκαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Ως Εισαγγελέας τους υπόσχομαι ότι θα κάνουμε τη δουλειά μας».